espanya

L'equip de Sánchez pren possessió reivindicant igualtat i consens

La major part del gabinet utilitza la fórmula “consell de ministres i ministres” per prometre el càrrec, en un acte sense símbols religiosos

L'equip de Sánchez pren possessió reivindicant igualtat i consensefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els 17 ministres del govern de Pedro Sánchez van prendre ahir possessió dels seus càrrecs amb una reivindicació del consens i la igualtat, i amb la intenció de potenciar la convivència a Catalu-nya. Després que dimecres Sánchez desvetllés la llista completa del seu gabinet, la vicepresidenta, Carmen Calvo, i la resta de ministres van prometre els càrrecs davant el rei Felip VI. Ho va fer la majoria amb una fórmula que va estrenar Calvo en prometre guardar el secret de les deliberacions del “consell de ministres i ministres”. Tots van optar també per prometre, no jurar, els càr­recs, en un acte sense símbols religiosos.

Carmen Calvo, vicepresidenta i ministra de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat, va rebre la cartera de mans de Soraya Sáenz de Santamaría. La nova vicepresidenta va prometre ser una “jutgessa implacable” de si mateixa per “estar a l'altura” del càrrec i es va marcar com a gran objectiu treballar per “acovardir les desigualtats”. En una conversa informal amb els periodistes va destacar després que el traspàs del poder ha estat “impecable”.

Josep Borrell, ministre d'Afers exteriors, va assegurar que Espanya ha de “contribuir decisivament” a superar la “crisi de confiança” a la UE, i es va referir a la situació de Catalunya en subratllar que, en aquests moments, Espanya té davant el “major problema al que es pot enfrontar un país: la integritat territorial”.

La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, va prometre que un dels objectius serà “recuperar la paraula” amb totes les comunitats, especialment amb Catalunya, i “escoltar, dialogar i consensuar” per potenciar la convivència. Fonts del govern van informar que no deixaran passar l'estiu sense intentar abans un acostament amb Quim Torra.

La nova titular de Justícia, Dolores Delgado, va prometre treballar amb “ganes, il·lusió i força” per aconseguir un ministeri “obert, proper i eficaç”, militant de la cooperació internacional i que no oblidi a les víctimes. Fernando Grande-Marlaska, ministre de l'Interior, va defensar que el seu departament és un ministeri “d'Estat”, i en el qual treballarà amb respecte a la Constitució i amb “connexió amb Europa”.

La ministra d'Economia i Empresa, Nadia Calviño, es va declarar orgullosa de formar part d'un equip “estel·lar” amb una agenda modernizadora, feminista i europea, i la d'Hisenda, María Jesús Montero, va prometre “estabilitat, acompanyament i transparència en els comptes públics”. D’altra banda, el secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, després de prendre possessió com a ministre de Foment, va confessar ser un “obsessionat” de la cohesió social i que cohesionar al país és el que intentaran també durant el temps que els “deixin”.

tracking