CATALUNYA

Quim Torra nomena Turull, Rull, Comín i Puig consellers del Govern

El president català opta per restituir l’executiu amb membres que ja formaven part de l’anterior i que estan empresonats o a Bèlgica

Quim Torra nomena Turull, Rull, Comín i Puig consellers del Governefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va nomenar ahir els consellers del seu nou govern. Es tracta d’un executiu en el qual formen part els empresonats Jordi Turull i Josep Rull, que està previst que ocupin la conselleria de la Presidència i la de Territori i Sostenibilitat respectivament. A més, Torra també ha nomenat Toni Comín, que repetirà a la cartera de Salut, i Lluís Puig, a Cultura. Tots dos es troben a Bèlgica.

El nou Govern el formaran 14 membres, entre els quals 11 homes i tres dones. Ernest Maragall i Josep Bargalló, que ja van ser consellers fa uns anys al govern tripartit, tindran les carteres d’Acció Exterior i d’Ensenyament respectivament. Elsa Artadi, que havia sonat amb força com a possible successora de Carles Puigdemont, finalment serà consellera d’Empresa i Coneixement i portaveu de l’executiu, mentre que Pere Aragonès, un dels homes forts d’Esquerra Republicana, serà el titular del departament d’Economia i Hisenda i vicepresident del Govern.

D’altra banda, Miquel Buch, que és el president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), serà el conseller d’Interior i Ester Capella, que fins ara era diputada al Congrés dels Diputats a Madrid, serà la consellera de justícia. Completaran el Govern Chakir el-Homrani, que serà titular de Treball i Afers Socials; Jordi Puigneró, que serà conseller de Polítiques Digitals, i Teresa Jordà serà la consellera d’Agricultura.

En el comunicat que va enviar ahir la Generalitat, s’anunciava que els consellers prendran possessió dimecres que ve al Palau de la Generalitat. Ara caldrà veure si el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, permet als empresonats Jordi Turull i Josep Rull prendre possessió del càrrec. Tots dos han demanat al jutge que els alliberi per poder prendre possessió dels seus càrrecs. A hores d’ara, però, no és gens clar que els consellers empresonats puguin prometre el càrrec, com tampoc Comín i Puig, que es troben a Brussel·les. De fet, és l’Estat espanyol qui té l’última paraula, ja que encara té el control del Diari Oficial de la Generalitat. Lluís Puig va alertar que si Madrid “censura” la seva restitució i la dels altres consellers, actuarà com una “dictadura”.

MADRID TITLLA EL NOU EXECUTIU DE TORRA DE "PROVOCACIÓ"

El govern espanyol va considerar que la designació del nou executiu català per part de Quim Torra és “una nova provocació” perquè “alguns d’ells es troben escapats de la justícia o en situació de presó provisional”. Madrid va advertir que estudiarà la viabilitat del nou Govern. En un comunicat, es va explicar que analitzaran els nomenaments proposats. “Ahir, el senyor Torra va voler escenificar una voluntat de diàleg que ha durat menys de 24 hores”, lamentava l’executiu espanyol, que també va criticar el president català per desaprofitar una oportunitat per demostrar que vol “recuperar la normalitat”. Segons Madrid, el fet de nomenar consellers empresonats i a Bèlgica suposa “enfrontar” l’Estat amb la majoria de la societat catalana.

tracking