espanya

El Parlament rebutja la investidura de Quim Torra en primera votació

El candidat no aconsegueix la majoria absoluta per l’abstenció dels quatre diputats de la CUP

El Parlament rebutja la investidura de Quim Torra en primera votacióEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament de Catalunya va rebutjar ahir la investidura com a president de la Generalitat de l’independentista Quim Torra, que no va aconseguir la majoria absoluta en la primera votació a causa de l’abstenció dels quatre parlamentaris de la CUP. El resultat, de 66 vots a favor, 65 en contra i 4 abstencions, li serviria, però, per ser investit a la segona volta, que se celebrarà demà. Torra va aconseguir 66 vots a favor, de Junts per Catalunya (JxCat) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), inclosos els vots delegats de Carles Puigdemont, a Berlín, d’Antoni Comín, a Bèlgica, i de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Oriol Junqueras i Raül Romeva, a la presó. Mentre que els 65 vots en contra van ser de Ciutadans (C’s), el Partit Socialista de Catalunya (PSC), Catalunya en Comú-Podem i el Partit Popular de Catalunya (PPC).

L’abstenció

Els anticapitalistes desconfien que el presidenciable proposat per Carles Puigdemont faci un gir autonomista i no avanci cap a la república “i la ruptura amb Espanya i el Borbó”. En el seu discurs d’investidura, Torra va prometre “treballar sense descans” per aconseguir “la república catalana”, i va assegurar que serà fidel al “mandat de l’1 d’octubre” i que obrirà un “procés constituent”. També va recalcar que el seu no serà més que un govern “provisional” a l’espera que Carles Puigdemont pugui ser investit president. Els partits de l’oposició van retreure al candidat que tan sols es dirigís a la meitat dels catalans. Tot queda en espera, així, del que decideixi avui el consell polític de la CUP, que es reuneix a Cervera (Lleida) per valorar si ha de mantenir la seva abstenció en la segona votació de demà o bé hi vota en contra per impedir la investidura de Torra i forçar una repetició electoral.

En la votació, alguns diputats d’ERC van voler expressar la seva solidaritat amb els diputats del seu grup com, per exemple, Marta Rovira, Meritxell Serret o Dolors Bassa, que van decidir renunciar a l’escó davant de la seva complicada situació judicial, mostrant samarretes amb els seus noms. El president del Parlament, Roger Torrent, va comunicar que el ple d’investidura es reprendrà demà a les 10.30 hores.

Advertència de Rajoy

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va ratificar ahir el seu advertiment assegurant que farà que es compleixi la llei “en tot moment”, després d’explicar que hi ha coses del presidenciable que no li agraden. “El que hem vist i escoltat de Torra no ens agrada”, va comentar Rajoy en la seva intervenció en un acte del PP a Jerez de la Frontera (Cadis), que es va produir en el mateix moment del discurs d’investidura de Torra.

tracking