estats units

Trump trenca l'acord nuclear amb l'Iran i reprèn les sancions

El mandatari pren la decisió en considerar que hi ha “proves” que Teheran va mentir en dir que el seu pla atòmic tenia finalitats pacífiques

Trump trenca l'acord nuclear amb l'Iran i reprèn les sancions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar ahir que retirarà al seu país de l’acord nuclear amb l’Iran de 2015, i que tornarà a imposar les sancions aixecades sota el pacte, en considerar que hi ha “proves” que Teheran va mentir quan va dir que el seu programa atòmic tenia finalitats pacífiques.

“Avui anuncio que els Estats Units es retiraran de l’acord nuclear amb Iran”, va dir Trump en una declaració a la premsa des de la Casa Blanca. “Tornarem a imposar el nivell més alt de sancions econòmiques. I qualsevol nació que ajudi a Iran en la seva cerca d’armes nuclears podria ser també durament sancionada pels Estats Units”, va advertir.

Trump va signar una declaració que, en les seves paraules, “comença a reprendre les sancions nuclears dels Estats Units al règim iranià”, encara que, segons va precisar el Departament del Tresor, algunes mesures no entraran en vigor fins que transcorrin períodes d’entre 90 i 180 dies.

El mandatari es va mostrar disposat a treballar amb els seus aliats per “trobar una solució real, integral i duradora a l’amenaça nuclear iraniana” que també afronti les seves preocupacions sobre el programa de míssils balístics de l’Iran i les seves “activitats terroristes al món”. “Si el règim continua amb les seves aspiracions nuclears, tindrà problemes més grans que els que ha tingut mai”, va alertar.

Trump va reiterar les seves habituals crítiques a l’acord signat el 2015 al costat d’Iran, Rússia, Xina, França, el Regne Unit i Alemanya, que limita el programa atòmic d’Iran a canvi de l’aixecament de les sancions internacionals. “Aquest era un acord horrible, que només beneficiava a una part i que mai va haver de signar-se. No va portar calma ni pau, i mai ho farà”, va sentenciar.

El president va citar els documents presentats la setmana passada pel primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, qui va denunciar que l’Iran té un suposat programa atòmic secret i va basar aquesta acusació en més de 100.000 arxius recopilats pels serveis d’intel·ligència d’Israel. “En el cor de l’acord amb l’Iran hi havia una gran ficció: que un règim assassí tan sols desitjava un programa d’energia nuclear pacífic. Avui, tenim proves definitives que aquesta promesa iraniana era una mentida”, va al·legar Trump.

Caducitat de les restriccions

El mandatari també va criticar els terminis per a la caducitat de certes restriccions al programa nuclear iranià inclosos en l’acord de 2015. “Si jo permeto que aquest acord segueixi en vigor, aviat hi haurà una carrera armamentística nuclear a Orient Mitjà. Tothom voldrà que les seves armes estiguin preparades per quan Iran tingui la seva”, va indicar Trump.

El líder nord-americà també va anticipar que, encara que diuen que no negociaran un nou compromís, els dirigents iranians “al final voldran negociar un acord nou i durador que beneficiï a Iran i al poble iranià. Quan estiguin preparats, estic disposat”, va dir.

El president de França, Emmanuel Macron, va anunciar en un missatge a Twitter que el seu país, Alemanya i el Regne Unit lamenten la decisió de Trump, afegint que “el sistema internacional de lluita contra la proliferació d’armes nuclear està en joc”. El cap d’Estat francès havia intentat persuadir a Trump que no abandonés l’acord durant la seva visita als Estats Units de finals d’abril passat.

tracking