espanya

El Consell d'Estat avala el recurs contra la investidura de Puigdemont

El govern de Rajoy rep el vistiplau unànime de l’organisme per portar al Constitucional el nomenament a distància de l’ex-president català

El Consell d'Estat avala el recurs contra la investidura de Puigdemontefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern espanyol ha rebut l’aval unànime del Consell d’Estat per recórrer aquesta setmana davant el Tribunal Constitucional la reforma de la Llei de Presidència de la Generalitat de Catalunya, que busca fer possible una investidura a distància de Carles Puigdemont. Una vegada solucionat el tràmit de consultar al Consell d’Estat, l’informe del qual és preceptiu però no vinculant, l’executiu es reunirà en Consell de Ministres extraordinari per donar el vistiplau a la presentació del recurs, sobre el qual el TC podria pronunciar-se demà mateix.

Els esdeveniments s’han accelerat després de l’aprovació, divendres passat, de la reforma de la llei al ple del Parlament català, i que el cap de setmana JxCat acordés intentar investir a Puigdemont com a president de la Generalitat abans del 14 de maig, a vuit dies de la data límit per convocar noves eleccions. Ja el mateix divendres, el consell de ministres va sol·licitar l’informe amb caràcter d’urgència al Consell d’Estat, que ahir va avalar per unanimitat que el govern presenti el recurs per considerar que la reforma de la llei vulnera l’article 23.1 de la Constitució, el 67.2 de l’Estatut i el 149 del Reglament del Parlament.

El Consell d’Estat insisteix en el dictamen que la investidura del president de la Generalitat ha de tenir caràcter “personal i presencial” i recalca que la reforma també va contra la “reserva reglamentària” del Parlament. L’organisme, que s’oposa així mateix al procediment de lectura única que es va utilitzar per a la seva aprovació, conclou que hi ha “fonaments jurídics suficients” per impugnar la llei, i recorda que en el seu moment ja va dictaminar que en l’acte d’investidura “no s’admet” que el candidat pugui estar absent del debat ni que la seva intervenció es pugui fer per procediments que “evitin la seva presència”.

Mentrestant, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va advertir a JxCat que “cada dia que passa hi ha més risc” d’arribar al final del període sense aconseguir una investidura efectiva. Per això, va demanar una reunió urgent amb JxCat per consensuar els passos a donar abans que acabi el termini, sense que els republicans contemplin proposar a un candidat alternatiu.

EL PP PROPOSA ÁNGEL GARRIDO PER RELLEVAR CIFUENTES

El Partit Popular ha optat per l’actual president en funcions de la Comunitat de Madrid, Ángel Garrido, perquè sigui el candidat a la investidura i segueixi al capdavant del govern de la regió fins a les eleccions autonòmiques de 2019. El PP va informar de la decisió, presa pel Comitè Electoral Nacional, a través d’un comunicat. La cúpula del PP, amb Mariano Rajoy al capdavant aposta així per mantenir al que va ser número dos de Cristina Cifuentes en l’executiu regional per ser el president en aquest any que queda fins als propers comicis. De la seva banda, el portaveu del PSOE a l’Assemblea de Madrid, Ángel Gabilondo, va instar a Ciutadans a “estar a l’altura” i “buscar una alternativa” a Garrido.

tracking