catalunya

Junqueras assumeix l'article 155 i al·lega que la DUI va tenir tan sols valor “polític”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ex-vicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i els altres tres exconsellers d’ERC empresonats van assumir ahir els efectes de l’article 155, sense acatar-lo expressament com els seus companys del PDeCAT, i van al·legar per demanar la seva llibertat que la declaració unilateral d’independència (DUI) va tenir tan sols valor “polític”. Així ho sostenen Junqueras i els exconsellers d’ERC Raül Romeva, Carles Mundó i Dolors Bassa en els seus recursos d’apel·lació per demanar que la sala penal de l’Audiència Nacional revoqui la decisió de la jutge Carmen Lamela d’enviar-los a presó el passat 2 de novembre, en la causa en què els investiga per rebel·lió, sedició i malversació.

Els arguments dels quatre exmembres republicans del govern van transcendir després que dilluns es coneguessin els recursos d’apel·lació dels exconsellers del PDeCAT Jordi Turull (Presidència) i Josep Rull (Territori), tots dos defensats per l’advocat Jordi Pina, en què demanaven que l’Audiència Nacional els deixés en llibertat al·legant que han acatat “expressament” les mesures del 155, sense oferir cap “resistència”. En aquest cas, Junqueras, Romeva, Mundó i Bassa, representats per Andreu Van den Eynde, eviten acatar expressament l’article 155, però sí assumeixen els seus efectes, en sostenir que quan van acudir a declarar davant la jutge ho van fer ja com a exconsellers i que, una vegada dissolt el Parlament, “comparteixen” l’objectiu de participació en les eleccions del 21-D. Sobre la DUI, remarquen que va tenir un valor “estrictament polític”.

De la seva banda, l’exconseller d’Interior Joaquim Forn, del PDeCAT, en aquest cas representat pel lletrat Daniel Pérez-Esqué, va demanar la seva posada en llibertat adduint que ha assumit “sense escarafalls ni crides a la desobediència” el citat article constitucional i que les eleccions del 21 de desembre “apunten més aviat a solucions de compromís” a Catalunya.

tracking