catalunya

Barcelona es queda sense l'Agència del Medicament en primera votació

Amsterdam acollirà l’ens mèdic europeu després de desempatar amb Milà gràcies a un sorteig

Barcelona es queda sense l'Agència del Medicament en primera votacióefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Barcelona no acollirà la seu de l’Agència Europea del Medicament quan el Regne Unit abandoni la Unió Europea a finals de març del 2019. La candidatura de la capital catalana va caure ahir a la primera ronda de votació en el Consell d’Assumptes Generals celebrat a Brussel·les. El duel final el van disputar Amsterdam i Milà, i la balança va caure finalment del costat de la capital holandesa. Les dues ciutats van empatar a 13 punts en l’última ronda de votacions i va ser un sorteig el que va decretar que la institució vagi Amsterdam.

Tot i així, en primera ronda va ser la ciutat italiana la que va obtenir més vots, un total de 25, cosa que l’havia convertit en la gran favorita per emportar-se la seu d’una agència que compta amb una plantilla de gairebé 900 persones, un pressupost d’uns 320 milions d’euros anuals i la tasca d’avaluar i autoritzar la comercialització a la UE de nous medicaments. Al darrere, a prop, quedaven Amsterdam i Copenhaguen, que van rebre 20 vots cadascuna, però la ciutat danesa va quedar fora en la segona ronda.

El fet que Barcelona -una de les ciutats a priori favorites-, fos descartada en la primera ronda va derivar en un intercanvi de retrets entre el govern espanyol i l’independentisme. L’alcaldessa Ada Colau va opinar que “ni la DUI ni el 155 han ajudat” i va assegurar que “Barcelona era la millor candidatura des del punt de vista tècnic”.

Per a la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, el fet que Barcelona fos descartada pels països de la UE és un “dany directe” de l’independentisme a Catalunya. En aquesta línia es va pronunciar també el ministre d’Afers exteriors, Alfonso Dastis, que va expressar l’esperança que “aquesta sigui l’última víctima del procés”, encara que va assegurar que “això no ens aturarà, seguirem treballant per millorar el país”.

El coordinador general del PP, Fernando Martínez Maíllo, va donar l’“enhorabona” a Puigdemont i va confiar que sigui el “últim efecte negatiu del procés independentista”, mentre que el portaveu de Sanitat del PSOE al Congrés, Jesús María Fernández Díaz, atribuïa el fracàs a la “inestabilitat política” a Catalunya. També va responsabilitzar l’independentisme el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que va lamentar que “el cop separatista deixi als barcelonins i a Espanya sense aquesta seu europea”.

En canvi, l’expresident Carles Puigdemont va remarcar que “fins a l’1 d’octubre Barcelona era la favorita”, però amb “violència, reculada democràtica i el 155, l’Estat ha sentenciat” la candidatura. En la mateixa línia, des d’ERC, Alfred Bosch va responsabilitzar Mariano Rajoy, de l’eliminació de Barcelona i va apostar per “millorar per atreure inversió i millorar la vida de les persones”.

Rull i Turull acaten el 155

D’altra banda, les defenses dels exconsellers Jordi Turull i de Josep Rull van demanar ahir a l’Audiència Nacional que els deixin en llibertat. Els titulars de Territori i Sostenibilitat i de Presidència cessats per Rajoy en aplicació de l’article 155 ho van argumentar dient que han acatat “expressament” aquesta aplicació. També argumenten que no han promogut cap “resistència”. Així ho van demanar a la sala d’apel·lació de l’Audiència perquè revoqui l’ordre de presó emesa per la jutge Lamela, i els apliquin els mateixos criteris del Suprem quan va deixar en llibertat els membres de la mesa del Parlament.

tracking