catalunya

Puigdemont liderarà una llista sense alts càrrecs del PDeCAT per al 21-D

Sota la marca Junts per Catalunya, el president destituït vol incorporar ex-consellers presos o a Bèlgica, alcaldes del partit i independents

Puigdemont liderarà una llista sense alts càrrecs del PDeCAT per al 21-DEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Puigdemont, destituït com a president de la Generalitat, prepara una llista amb la marca Junts per Catalunya, sense els més alts càrrecs orgànics del PDeCAT i amb protagonisme d’ex-consellers presos o a Bèlgica, alcaldes del partit i perfils independents, segons fonts de la formació.

Puigdemont està confeccionant una “llista del president”, que rivalitzarà amb l’ERC d’Oriol Junqueras i en la qual el pes de l’antiga CDC serà molt menor al que hauria tingut en una candidatura convencional del PDeCAT. En aquesta llista transversal es preveu que tinguin un paper rellevant figures independents com la del president de l’ANC, Jordi Sánchez, empresonat des del 16 d’octubre, a qui les fonts consultades situen com un dels noms desitjats per al 21-D.

“No farem una llista camuflada del PDeCAT”, van remarcar fonts demòcrates, argumentant que el partit cedeix la seva plataforma electoral perquè Puigdemont pugui defensar la seva posició –sosté a Brussel·les que segueix sent el president del govern “legítim” de Catalunya– en unes eleccions “insòlites”, convocades pel govern de Mariano Rajoy amb l’article 155 de la Constitució. Segons diverses fonts del PDeCAT, no està previst que participi “cap càrrec orgànic” del partit, la qual cosa exclou de la llista no només la coordinadora general, Marta Pascal, sinó també la vicepresidenta de la formació i exconsellera Neus Munté, que es perfila com a alcaldable per Barcelona.

No obstant això, fins divendres no hi haurà res tancat i seguiran els contactes per confeccionar les llistes de Junts per Catalunya, unes converses que, segons les fonts consultades, pilotaran en bona mesura Puigdemont i el seu antecessor a la presidència de la Generalitat, Artur Mas, avui president del PDeCAT. Fonts del PDeCAT van donar per fet que en la llista figuraran el president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, i la presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència, Neus Lloveras. També tenen oberta la porta els membres de la mesa del Parlament, encara que la seva delicada situació judicial fa que ni Lluís Corominas ni Ramona Barrufet tinguin previst repetir com a diputats. Lluís Guinó també es planteja fer un pas enrere.

Malgrat la pèrdua de pes del partit en la seva pròpia llista, al PDeCAT es dona per bo el perfil de la candidatura, tenint en compte que Puigdemont, el seu principal actiu, ha acceptat liderar-la i ha descartat posar-se al capdavant de la que promovien sectors sobiranistes com a agrupació d’electors, la qual cosa hauria deixat els demòcrates sense finançament ni drets electorals.

Puigdemont, que ahir va aparèixer per sorpresa en la presentació a Brussel·les d’un llibre sobre Catalunya en la guerra civil, va assegurar en una entrevista al diari belga Le Soir que una solució diferent a la independència “és sempre possible”.

Candidatures de C’S i la CUP

Per la seva banda, Ciutadans presentarà diumenge a Barcelona les seves candidatures, en les quals repetiran els quatre caps de llista dels comicis de 2015, amb l’actual cap de l’oposició, Inés Arrimadas, al capdavant, i s’incorporarà l’independent Ignacio Martín Blanco com a número sis per Barcelona. Finalment, el diputat de la CUP Carles Riera es perfila com el nou cap de llista de la formació anticapitalista.

tracking