Catalunya

L'aturada fracassa en indústria i comerç però complica la mobilitat

La jornada de vaga té mínim impacte als principals sectors, excepte ensenyament

L'aturada fracassa en indústria i comerç però complica la mobilitatEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vaga general convocada ahir a Catalunya per la Intersindical-CSC i amb el suport de partits i organitzacions independentistes va tenir escassa repercussió en tots els sectors, excepte en l’educació, però va complicar molt la mobilitat, amb nombrosos talls en autopistes, carreteres i vies de l’AVE i Rodalies.

L’aturada, convocada en solitari per aquest sindicat minoritari, era la segona que vivia Catalunya en poc més d’un mes, i va tenir un seguiment “mínim i residual en la pràctica totalitat de sectors econòmics”, segons el govern espanyol. La patronal Foment del Treball, que va intentar que la justícia declarés la vaga il·legal, en entendre que la seva motivació era política i no econòmica ni laboral, va assegurar que la jornada va tenir un seguiment “imperceptible” a Catalunya, mentre que Pimec el va situar en poc més del 4,3% entre les petites i mitjanes empreses. La vaga, en canvi, va ser valorada com un “èxit” per la Intersindical-CSC.

Les grans empreses, com Seat o Nissan, van operar sense problemes i la majoria de botigues, cafeteries i comerços de Barcelona van obrir les portes amb normalitat. La vaga va tenir un major seguiment en ciutats com Vic, Berga o Manresa.

Els principals problemes es van produir en la mobilitat interurbana a causa dels múltiples talls de línies de ferrocarril i de carreteres que van dur a terme grups de manifestants a tot Catalunya, integrats principalment per estudiants i membres dels anomenats comitès de defensa de la república (CDR). A primera hora del matí, diversos centenars de persones van envair les vies de l’AVE a l’estació de Girona i van interrompre la circulació en aquest punt durant tot el dia. Pels volts de les cinc de la tarda, centenars de manifestants van fer el mateix a l’estació de Sants de Barcelona i van bloquejar set vies, sis de l’AVE i una de Rodalies. A Sants, alguns manifestants exhibien pancartes amb lemes com “Llibertat presos polítics” i corejaven consignes com “Els carrers sempre seran nostres”. Fonts de Renfe i ADIF van afirmar que uns 150.000 passatgers s’han vist afectats per les protestes.

La situació a la xarxa viària catalana també va ser complicada durant tota la jornada, amb talls de circulació de diverses hores en vies principals com l’AP-7, l’A-2, l’AP-2, la C-58, la B-20 o la C-32. Milers de conductors van quedar atrapats per aquestes interrupcions de trànsit, i els mossos d’esquadra i la policia nacional van intervenir en diversos punts per desallotjar els concentrats.

Normalitat als hospitals

La vaga, que va tenir el seguiment més important en l’educació, especialment a la universitat, no va pertorbar la normalitat d’ambulatoris i hospitals, com tampoc el funcionament de l’aeroport del Prat ni del port de Barcelona.

Els dos sindicats majoritaris, CCOO i UGT, es van desmarcar de la convocatòria, que va coincidir amb una jornada de mobilitzacions per demanar la llibertat dels exconsellers de la Generalitat empresonats i dels líders d’Òmnium i de l’ANC que també es troben a la presó, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Tant al matí com a la tarda, milers de persones van sortir al carrer a les principals ciutats per reclamar la llibertat dels que denominen “presos polítics”, corejant consignes com “Fora els okupes de Palau”, “Llibertat presos polítics”, “És Puigdemont el nostre president” o “Menys dictadura i més justícia”.

tracking