catalunya

Puigdemont afirma que no ha fugit i s'ofereix com a candidat el 21-D

L’expresident es postula per revalidar el càrrec i assegura que és a Bèlgica per preparar la defensa

Puigdemont afirma que no ha fugit i s'ofereix com a candidat el 21-DEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ex-president català Carles Puigdemont, per a qui la jutge ha dictat ja una euroordre de detenció i lliurament, es va mostrar ahir des de Brussel·les disposat a presentar-se com a candidat a les eleccions del 21 de desembre, en ple debat entre les formacions sobiranistes sobre si concorren amb una llista unitària.

“Estic disposat a ser candidat, fins i tot des de l’estranger”, va afirmar Puigdemont en una entrevista a la televisió pública francòfona belga RTBF. El polític va denunciar que “no és amb un govern a la presó que aquestes eleccions poden ser neutrals, independents, normals”, i va voler puntualitzar que no ha “fugit, sinó que es troba a Bèlgica per preparar la seva defensa, perquè desitja comparèixer davant els jutges, però “davant la veritable justícia”, de Bèlgica, “no davant la justícia espanyola”.

La jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela va ordenar ahir la detenció a l’efecte del seu ingrés a la presó de Puigdemont i dels exconsellers Antoni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret, que van viatjar amb ell a Brussel·les i que no van acudir dijous a la seva citació com a investigats per rebel·lió, sedició i malversació.

La predisposició de Puigdemont a presentar-se a les eleccions, fins i tot a risc que abans del 21-D sigui detingut, arriba després que el seu partit, a través de Marta Pascal, apostés ahir obertament per configurar una llista única del sobiranisme. La coordinadora general del PDeCAT va defensar una “gran llista de país” que aglutini “totes les sensibilitats” i “defensi les institucions democràtiques” de Catalunya enfront de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola.

“Per nosaltres no quedarà”, va subratllar Pascal, que va obrir la porta a la suma de qualsevol partit a favor de l’autogovern i de “la llibertat i l’amnistia” dels presidents de l’ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, així com dels exmembres del govern empresonats, als qui va definir com a “presos polítics”. L’opció de la llista unitària, defensada també per l’ANC, per convertir el 21-D en una mena de plebiscit sobre el 155 no és la preferida a les files d’ERC, que avui haurà de debatre-ho en la reunió del seu consell nacional.

De la seva banda, la coordinadora nacional de Catalunya en Comú es reunirà demà a Barcelona “per debatre i validar” amb quina “fórmula” concorrerà als comicis i la seva proposta de candidatura, amb la possibilitat de sumar amb Podem si es resol el pols intern per la continuïtat d’Albano Dante Fachín com a secretari general. Un grup de militants de Podem ha demanat al Consell Ciutadà Estatal de Podemos que convoqui de forma immediata una assemblea ciutadana autonòmica per renovar l’organització, la qual cosa obre el camí a la direcció de Pablo Iglesias per apartar Fachín.

Santi Vila deixa la presó

Mentrestant, l’exconseller d’empresa Santi Vila va abandonar al migdia la presó d’Estremera després de pagar la fiança de 50.000 euros que li va imposar la jutge Lamela per eludir la presó, on va passar la nit de dijous a divendres. En paral·lel, la secció segona de la Sala penal de l’Audiència Nacional va rebutjar els recursos presentats per Sànchez i Cuixart contra la presó provisional que va dictar per a ells la mateixa jutge el dia 16. Tots dos romandran per tant a la presó de Soto del Real.

tracking