unió europea

La UE vol aturar la propagació de missatges terroristes per Internet

Els líders comunitaris demanen eines per detectar i retirar automàticament continguts que instin a la radicalització, i obren la porta a legislar en aquest sentit

La UE vol aturar la propagació de missatges terroristes per InternetEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els caps d’Estat i de govern de la UE van reclamar ahir a les plataformes online i a les xarxes socials que desenvolupin tecnologies per detectar i retirar de forma “automàtica” continguts que incitin al terrorisme, i van obrir la porta a adoptar “mesures legislatives rellevants si és necessari”.

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, va insistir en la necessitat que els països col·laborin en matèria antiterrorista per aturar la propagació de la radicalització en línia i evitar que l’extremisme tingui un espai “segur” a la xarxa.

Els líders europeus van deixar clar que els últims atemptats ter­roristes han “reforçat” la seva determinació de cooperar entre ells per combatre el terrorisme i garantir la seguretat interior. Per aquest motiu, “estem demanant a les companyies que facin el que calgui per impedir la difusió de material terrorista a Internet. Això significa, en la pràctica, desenvolupar eines clares per detectar i retirar aquests materials automàticament, i també estem preparats per adoptar la legislació necessària”, va resumir en roda de premsa el president del Consell Europeu, Donald Tusk, que va deixar clar que estan “plenament decidits a protegir” els ciutadans de l’amenaça terrorista

El Brexit i la futura UE a 27 països va ser l’altre gran tema en l’agenda del dia. Es va coincidir a negociar amb la major celeritat possible la sortida de Regne Unit del bloc comunitari. Abans de l’inici de la cimera, Tusk va opinar sobre la possibilitat de revertir el Brexit, una idea que s’ha reprès després que des de Brussel·les, París i Berlín s’hagi traslladat a Londres que té la “porta oberta” si decideix fer marxa enrere. “La Unió Europea es va construir sobre somnis que semblaven impossibles d’aconseguir. Així que, qui sap? Jo soc un somiador, i no sóc l’únic”, va assegurar l’ex-primer ministre polonès.

De la seva banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va ressaltar que “el focus clar ha d’estar ara en el futur dels Vint-i-set”, en ser preguntada per les relacions amb Regne Unit. La mandatària va assegurar que els països que conformin la UE després del Brexit volen seguir treballant amb Londres, però va deixar clar que la prioritat ha de ser el futur comú.

Sancions a Rússia

En un altre ordre de coses, la trobada va servir també per prolongar sis mesos més les sancions econòmiques a Rússia imposades per la seva intervenció a Ucraïna davant la falta d’avanços reals per aplicar els Acords de Minsk. “Acordat. La Unió Europea estendrà les sancions econòmiques a Rússia per la manca d’aplicació de l’Acord de Minsk”, va informar al respecte Donald Tusk, a través del seu perfil a Twitter.

tracking