procés

Puigdemont convoca els partits catalans favorables al referèndum

La Generalitat vol analitzar amb la resta de formacions el context actual després de la negativa del govern espanyol a pactar la consulta

Puigdemont convoca els partits catalans favorables al referèndumEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les formacions polítiques catalanes partidàries de celebrar un referèndum sobre la independència de Catalunya es reuniran aquesta tarda per analitzar la situació actual després de la negativa del govern espanyol a negociar la celebració d’una consulta. En un màxim de 15 dies, el Govern també té previst anunciar la pregunta i la data del referèndum.

La portaveu del Govern i consellera de Presidència, Neus Munté, va explicar que a la reunió s’ha convocat “totes les organitzacions polítiques amb representació parlamentària i favorables al referèndum”. La nova formació d’Ada Colau, Catalunya en Comú, ha descartat participar en la trobada perquè s’ha de produir dins del Pacte Nacional pel Referèndum, una visió que també comparteix el dirigent de Catalunya Sí Que es Pot, Lluís Rabell. En canvi, sí que hi assistirà Podem. El secretari general de la formació lila a Catalunya, Albano Dante Fachín, justifica la seva participació perquè el partit fa mesos que exigeix explicacions a la Generalitat perquè doni detalls sobre la proposta de referèndum i com vol dur-lo a terme, per la qual cosa “seria poc coherent” no assistir a “escoltar” Puigdemont. Amb tot, Podem creu alhora que és un “error” no convocar aquesta cimera en el marc de major consens com el Pacte Nacional pel Referèndum. A banda de les formacions de l’esquerra alternativa, a la reunió hi han estat convidats Esquerra Republicana, el PDeCAT, Demòcrates de Catalunya, la CUP, Avancem i MES (Moviment d’Esquerres).

Per la seva banda, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va apel·lar els catalans a donar “una puntada democràtica” al procés independentista en les pròximes eleccions, que segons la formació no seran el referèndum, sinó uns comicis autonòmics més. Rivera va exigir a Puigdemont que “posi les urnes”, però “les de veritat”. En l’acte de presentació a Barcelona d’Inés Arrimadas com a candidata de Ciutadans a la presidència de la Generalitat, Rivera va afegir que el procés “és esgotador i està esgotat”.

tracking