França

La ultradreta agita el rumor sobre una evasió de capitals de Macron

El candidat socioliberal porta als tribunals la difusió a les xarxes que va obrir un compte en un paradís fiscal

La ultradreta agita el rumor sobre una evasió de capitals de MacronEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rumor que el candidat socioliberal a la presidència de França, Emmanuel Macron, va tenir un compte en un paradís fiscal per evadir impostos, agitat per l’extrema dreta, va marcar ahir la campanya electoral, l’endemà del debat televisiu que el va enfrontar a Marine Le Pen. L’al·lusió de Le Pen durant l’emissió va amplificar aquest rumor, pel qual Macron va presentar ahir una querella per falsificació i difusió de documents falsos destinats a influir en les eleccions.

Encara que la denúncia no assenyala de forma directa Le Pen, l’equip de campanya de Macron està convençut que la rival vol alimentar aquestes informacions com a últim recurs per mirar de retallar l’ampli avantatge que el socioliberal té en els sondejos de cara a la segona volta de diumenge vinent. El mateix candidat va assegurar que és un clàssic de l’extrema dreta, el de llançar un rumor fals a les xarxes socials per donar a la candidata l’oportunitat d’utilitzar-lo.

“Espero que no coneguem que vostè té un compte offshore a les Bahames”, li va etzibar Le Pen al seu contrincant durant el debat, poc després que el rumor hagués començat a difondre’s a través de les xarxes socials. Macron va respondre que és ella qui té comptes pendents amb la justícia, amb referència als presumptes llocs de treball ficticis a l’Eurocambra.

Front judicial i mediàtic

Però les informacions ja havien cobrat forma i el candidat va decidir contrarestar-les davant de la justícia i en l’àmbit mediàtic. Després de presentar la querella, l’equip de campanya va difondre elements per desemmascarar el que van qualificar de “frau”.

Le Pen, però, va seguir atiant el dubte. En una entrevista es preguntava si “es descobriran coses de Macron massa tard”, al temps que es mostrava estranyada pel fet que el seu oponent, que va guanyar milions d’euros com a banquer, presentés un dels patrimonis més baixos d’entre els diferents postulants a l’Elisi.

Diverses webs nord-americanes, properes a Donald Trump, van començar a divulgar documents que demostrarien que Macron havia obert un compte a les Illes Caiman (i no a les Bahames, com va dir Le Pen). Els papers mostren, suposadament, la signatura de l’ara candidat, que l’equip de campanya atribueix a una falsificació. Per mostrar-ho, van difondre la comparativa entre la signatura atribuïda a Macron i una de real, i van encarregar una anàlisi grafològica.

El rumor va començar a estendre’s i va arribar a França de la mà de mitjans de comunicació russos en francès. A partir d’aquí, a les xarxes socials es van crear les etiquetes #MacronCacheCash (Macron amaga diners) i #Macrongate, que es van difondre durant el debat televisiu.

tracking