frança

Marine Le Pen nega la implicació del país en la detenció de jueus

La candidata del Front Nacional desferma les crítiques en assegurar que França no va ser responsable dels arrestos durant l’ocupació nazi

Marine Le Pen nega la implicació del país en la detenció de jueusEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La polèmica suscitada per la candidata del Front Nacional, Marine Le Pen, per negar la col·laboració de França amb la detenció de jueus durant l’ocupació nazi, va marcar ahir l’inici de la campanya electoral a les eleccions presidencials del país veí.

En una entrevista a diversos mitjans, Le Pen va assegurar aquest diumenge que França no va ser responsable de l’onada de detencions de jueus del 16 i 17 de juliol del 1942, quan 13.000 d’ells van ser arrestats amb la complicitat de les autoritats col·laboracionistes del règim de Vichy, i la major part deportats als camps de concentració i exterminats. Coneguts com els successos de Vél d’Hiv, aquests fets són amb freqüència assenyalats com un dels moments de màxima complicitat de França amb el règim nazi, i pels quals el 1995 l’aleshores president, Jacques Chirac, va demanar perdó a la comunitat jueva.

Però la candidata, seguint així els passos del seu pare, Jean-Marie Le Pen, va considerar que França no va ser responsable d’aquests fets, ja que segons ella el règim de Vichy no representava el país. “Si va haver-hi responsables van ser els que estaven al poder, i això no era França”, va assenyalar.

“Alguns havien oblidat que Marine Le Pen és la filla de Jean-Marie Le Pen”, va replicar ahir el candidat socioliberal Emmanuel Macron en referència a les diverses condemnes per “negacionisme” del fundador del Front Nacional. Per a l’exministre, a qui els sondejos auguren que passarà a la segona volta contra la líder ultradretana, Le Pen comet “un error històric i polític greu” amb el qual mostra “el seu veritable rostre”.

Les declaracions de Marine Le Pen es produïen a poques hores de l’inici de campanya, quan falten dues setmanes per a la primera volta de les presidencials, i després de mesos en els quals l’aspirant ha mirat de distanciar-se del radicalisme del seu progenitor. “Si algú dubtava que Marine Le Pen és d’extrema dreta, ja no ho pot dubtar”, va assenyalar el socialista Benoît Hamon, mentre que l’esquerrà Jean-Luc Mélenchon va considerar normal que fes aquestes declaracions atès que “ha fet tota la seva carrera política a l’ombra del seu pare”. El conservador François Fillon va alertar del “perill” que suposa atiar aquest tipus de debats.

Davant aquestes crítiques, Le Pen va emetre ahir un comunicat amb el qual va voler matisar les seves paraules. La candidata va recordar que els expresidents Charles de Gaulle i François Mitterrand tampoc consideraven que el règim de Vichy, “col·laboracionista i il·legal”, representés França. Al mateix temps, va assenyalar que no resta responsabilitat en aquests fets “innobles” als “francesos que van participar en els mateixos” i “en totes les atrocitats comeses durant aquest període”. També va acusar els seus rivals d’“instrumentalitzar” les seves paraules amb finalitats electoralistes en una actuació “indigna” que, segons ella, “deshonra la memòria i l’obra del general De Gaulle”.

Fillon s’enfonsa als sondejos

D’altra banda, el candidat de la plataforma França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, s’ha situat per primera vegada per davant de François Fillon a les enquestes. D’aquesta manera, un sondeig per al diari Le Figaro pronostica un suport del 18 per cent per Mélenchon, mentre que el candidat dels Republicans, se situaria en el 17 per cent.

tracking