França

Noves revelacions compliquen la cursa de Fillon a la presidència

L’esposa del candidat hauria percebut 900.000 euros per dos llocs de treball ficticis

Noves revelacions compliquen la cursa de Fillon a la presidència

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La carrera a l’Elisi del candidat de la dreta, François Fillon, va patir ahir un nou contratemps arran de les darreres revelacions de la revista Le Canard Enchaîné, segons les quals la seva esposa, Penelope Fillon, hauria percebut remuneracions més elevades del que es va publicar inicialment en dos llocs de treball suposadament ficticis. El setmanari satíric, que va destapar el cas la setmana passada, va confirmar també que Fillon va contractar dos fills com a assistents parlamentaris.

Le Canard Enchaîné va explicar que Penelope Fillon va rebre en total 900.000 euros bruts, entre el seu lloc com a assistent sufragat amb diners públics, i com a col·laboradora de La Revue des Deux Mondes entre 2012 i 2013, pel qual va rebre 5.000 euros bruts al mes sense haver-hi pràcticament treballat.

Aquestes informacions es van fer públiques coincidint amb el registre efectuat per investigadors del cas a l’Assemblea Nacional, per tal de recuperar documents que permetin aclarir si la dona va realitzar realment aquestes tasques. Es tractava de recollir les nòmines de Penelope Fillon i comprovar si tenia targeta d’entrada a la seu parlamentària i cor­reu electrònic oficial.

Sobre el matrimoni pesa l’amenaça de ser imputat pels delictes de malversació de fons públics, abús de béns socials i encobriment. El candidat ha deixat clar que si és inculpat retirarà la candidatura. El seu principal contrincant a les primàries, Alain Juppé, ha descartat reemplaçar-lo.

Després de les revelacions de la setmana passada, i abans que es pogués mesurar l’impacte de les d’ahir, un sondeig ha posat en evidència que la popularitat de Fillon ha caigut 16 punts en relació al novembre, fins al 38%.

D’aquest suport a la baixa en poden treure partit, sobretot, la ultradretana Marine Le Pen o el socioliberal Emmanuel Macron, exministre d’Economia. No obstant això, Le Pen afronta una situació similar a la de Fillon, ja que el Parlament Europeu li exigeix que retorni 340.000 euros perquè considera que els va utilitzar indegudament per remunerar dos empleats del seu partit, que treballaven a la seu del Front Nacional i no com a assistents parlamentaris vinculats al seu càrrec d’eurodiputada.

DIPUTATS FIDELS A HOLLANDE RETIREN EL SUPORT A HAMON

La fractura del socialisme francès es va materialitzar ahir amb l’anunci d’una vintena de parlamentaris fidels al president Hollande que no donaran suport al candidat Benoît Hamon, que representa un gir esquerrà que veuen incompatible amb la tradició del partit. Els signants, que esperen mobilitzar molts més membres de la formació, van reivindicar el dret a retirar-se de la campanya de Hamon, mentre s’amplificava el degoteig de desercions cap al candidat Emmanuel Macron, que té suports fins i tot al govern. L’acte de rebel·lia va arribar en forma d’article publicat a Le Monde, on els diputats Christophe Caresche i Gilles Savary van criticar que Hamon vol aproximar-se a l’“esquerra radical” de Jean-Luc Mélenchon.

tracking