Estats Units

Grans multinacionals carreguen contra el vet migratori de Trump

Empreses com Goldman Sachs, Ford, Apple o Starbucks critiquen la decisió del president d’impedir l’accés d’immigrants de set països de majoria musulmana

Grans multinacionals carreguen contra el vet migratori de TrumpEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els màxims directius d’importants empreses dels EUA van unir ahir les seves veus a les crítiques que han generat les últimes mesures migratòries del president, Donald Trump. “No és una política amb la qual estiguem d’acord”, va afirmar per exemple Lloyd Blankfein, director general de Goldman Sachs, líder mundial de banca d’inversió, unes declaracions que van tenir gran ressò en els mitjans financers.

Trump va anunciar divendres una ordre per tancar temporalment l’entrada als Estats Units de refugiats i immigrants de set països de majoria musulmana, emparant-se en la necessitat de protegir el país del possible ingrés de terroristes. La mesura va generar un caos als aeroports i protestes a moltes ciutats.

“Perquè tinguem èxit, els nostres homes i dones han de reflectir la diversitat de les comunitats i de les cultures en les quals operem”, va afirmar el CEO de Goldman Sachs en citar un dels principis que ha vingut defensant tradicionalment la firma. “Això significa que hem d’atreure, retenir i motivar persones de molts orígens i perspectives”, va agregar.

Una posició semblant va mostrar el grup Ford, que va destacar la “rica diversitat” que ve defensant dins i fora del país, i “el respecte per totes les persones. Per això no donem suport a aquesta decisió o qualsevol altra que estigui en contra dels valors de la companyia”, va dir el director general de Ford, Mark Fields.

Des de l’àmbit tecnològic, el màxim responsable d’Apple, Tim Cook, va assegurar que l’empresa “no existiria sense la immigració”. El director general de Google, Sundar Pichai, va recordar que “durant generacions aquest país ha estat llar d’immigrants”.

D’altra banda, la cadena de cafeteries Starbucks no solament va expressar la seva oposició a l’ordre executiva de Trump. També va anunciar la intenció de contractar en els propers cinc anys uns 10.000 refugiats en els 75 països on opera.

Les reaccions es van fer notar amb força a Wall Street, poc amic de la inestabilitat política. El Dow Jones, després de tancar la setmana passada amb marques històriques, retrocedia a mitja sessió d’ahir un 0,9%, 182 punts, mentre que l’S&P-500 baixava un 0,97%, i l’índex Nasdaq, un 1,13%.

OBAMA: "ELS VALORS DELS ESTATS UNITS ESTAN EN PERILL"

L’expresident Barack Obama va considerar ahir que “els valors nord-americans estan en perill”, i es va mostrar “encoratjat” pel compromís social al país contra les mesures migratòries adoptades per Trump. “Ciutadans exercint el seu dret constitucional de reunió, organització i fent que les seves veus siguin escoltades pels oficials electes és exactament el que esperem veure quan els valors nord-americans estan en perill”, va informar el portaveu d’Obama, Kevin Lewis, en un comunicat. I va recordar que “en l’últim discurs com a president, Obama va parlar sobre l’important paper dels ciutadans i com tots els nord-americans tenen la responsabilitat de ser els guardians de la nostra democràcia”.

tracking