Estats Units

El vet de Trump als immigrants indigna Alemanya i el Regne Unit

El cap de gabinet de la Casa Blanca diu que la mesura no afectarà els residents

El vet de Trump als immigrants indigna Alemanya i el Regne Unit

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El decret llei del president dels EUA, Donald Trump, que veta l’entrada en aquest país de persones de set països musulmans ha provocat les crítiques del govern britànic, que l’ha qualificat de “divisori” i “equivocat”. La mesura de Trump suspèn tant l’entrada de tots els refugiats durant 120 dies com la concessió durant 90 dies de visats a ciutadans amb passaports de Líbia, Sudan, Iraq, Somàlia, Síria, el Iemen i l’Iran, països amb historial terrorista. La primera ministra britànica, Theresa May, va ordenar ahir als seus ministres d’Exteriors i Interior, Boris Johnson i Amber Rudd, respectivament, que parlin per telèfon amb els seus col·legues dels EUA per avaluar l’impacte de les mesures en refugiats, immigrants i en els britànics amb doble nacionalitat dels països afectats.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, també va criticar ahir el vet temporal. Merkel “està convençuda que la guerra decidida contra el terrorisme no justifica que es col·loqui sota sospita generalitzada persones en funció d’una determinada procedència o religió”, va declarar el portaveu del govern alemany, Steffen Seibert. Igual que el britànic, Berlín “estudiarà ara quines conseqüències tenen aquestes mesures per a ciutadans alemanys amb doble nacionalitat”.

Per la seva part, el portaveu del govern dels Estats Units, Reince Preibus, va exposar que la mesura no afectarà els residents. No obstant això, va matisar que el vet tindrà un impacte en els residents si “van i venen” a aquests països, ja que estaran “subjectes a un major escrutini”.

De moment, els països àrabs han guardat silenci, amb excepció de Sudan, que va convocar l’ambaixador nord-americà en funcions Steven Koutsis per protestar pel vet als ciutadans sudanesos.

Les aerolínies ja estan aplicant als aeroports de l’Orient Mitjà la mesura de Trump. Una família síria de tres persones va tornar a Beirut des de París, on feia escala abans de viatjar a Atlanta.

D’altra banda, Israel tracta de rebaixar la tensió per la topada diplomàtica amb Mèxic que va provocar un tuit del primer ministre, Benjamin Netanyahu, en què va expressar el seu suport a la construcció del mur a la frontera entre aquest país i els EUA.

RÚSSIA I ELS EUA LLUITEN CONTRA L'ESTAT ISLÀMIC A SÍRIA

El president dels EUA, Donald Trump, va acordar ahir amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, millorar les relacions bilaterals i cooperar en la lluita contra el ter­rorisme de grups jihadistes com l’Estat Islàmic (EI) a Síria. Segons la Casa Blanca, el magnat va rebre ahir la “trucada de felicitació” de Putin, un primer pas per normalitzar la relació bilateral, molt danyada durant la presidència de Barack Obama. “La trucada va durar aproximadament una hora i va tractar assumptes des de la cooperació mútua per der­rotar l’Estat Islàmic fins als esforços per treballar junts per assolir més pau a tot el món, inclosa Síria”, va afirmar la Casa Blanca en un breu comunicat , en subratllar que la iniciativa va partir de Putin.

tracking