Síria

Al-Assad ja controla tot Alep i els rebels i el règim pacten l'evacuació

L’exèrcit recupera l’últim bastió opositor de la ciutat, la zona est

Al-Assad ja controla tot Alep i els rebels i el règim pacten l'evacuacióEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exèrcit del president sirià, Bashar al-Assad, va recuperar ahir el control sobre tot Alep després de fer-se amb la zona est, l’últim bastió dels rebels, que van irrompre a la ciutat el 2012. Així ho va anunciar l’ambaixador rus a les Nacions Unides, Vitali Churkin. “Segons les dades més recents que tenim, les hostilitats a l’est d’Alep han acabat. El govern sirià ha recuperat el control de la part oriental”, va afirmar el diplomàtic.

Rússia i el règim sirià van arribar ahir mateix a un acord amb els rebels sirians a Alep perquè a partir de la nit passada, i durant 24 hores, es pugui evacuar la zona en direcció cap a altres llocs de Síria, tot que la majoria partirà cap a Idleb, nucli opositor. El president de l’oficina política de l’opositora Agrupació Fastaqim, Zakaria Malahifyi, va explicar que, abans de la sortida dels insurgents, es va començar a aplicar un alto el foc. “La treva ha començat ja, els bombardejos i els combats han parat i aquesta matinada sortiran els combatents, s’espera que a partir de les cinc hora local”, va revelar Malahifyi.

No va quedar clar, però, si l’evacuació comprendria també civils i no solament milicians, ja que Rússia en tot moment ha parlat de la sortida dels combatents. Els opositors sirians, amb tot, van assenyalar que també podran marxar els civils. De fet, el cap de l’Exèrcit Lliure Sirià (ELS), el general Ahmed Berri, va detallar que els civils serien evacuats abans que els insurgents de la part assetjada de l’est d’Alep. Per la seva banda, el membre de l’oficina política del Moviment Nuredin al-Zinki, Iàsser Iusef, va declarar en un comunicat que l’acord servirà per a la sortida dels civils, ferits i combatents.

L’Observatori Sirià de Drets Humans va avançar que s’estaven enllestint preparatius al poble d’al-Atareb, al sud-oest d’Alep, i altres localitats de la zona per rebre milers de combatents i les seves famílies. L’ONG va precisar que s’espera que els rebels, els seus parents i els civils que vulguin abandonar Alep partiran del districte d’al-Salhin, a l’est de la ciutat, passant pel barri d’al-Ramusa, en direcció cap a la meitat occidental de la província. Aquesta font va subratllar que actualment els insurgents es troben acorralats en tres quilòmetres quadrats al sud-est d’Alep.

Des del 15 de novembre passat, les forces armades han desenvolupat una ofensiva per fer-se amb el domini de l’est d’Alep, que anteriorment estava controlat completament pels insurgents. Segons l’Observatori, almenys 1.392 persones han mort a la població des d’aquella data, entre civils, insurgents i efectius governa­mentals.

82 civils morts els últims dies

D’altra banda, les Nacions Unides van assegurar que tenen informacions que apunten que les forces del règim d’al-Assad i milícies iraquianes aliades haurien matat 82 civils a l’est d’Alep en els últims dies. El portaveu de l’Oficina de Drets Humans de l’ONU, Rupert Colville, va expressar en roda de premsa a Ginebra el temor per la possibilitat que hi hagi represàlies contra els milers de civils que encara romanien a l’última zona sota control dels rebels.

L’ambaixador rus davant l’ONU va negar que les forces progovernamentals estiguessin cometent atrocitats a Alep. En aquest sentit, Churkin va denunciar com a “notícies falses” i “propaganda” aquestes informacions, al mateix temps que va insistir que no hi ha proves d’assassinats o detencions de civils.

tracking