Espanya

El sector d'Errejón s'encara a Iglesias i reclama un congrés “democràtic”

Més de 600 diputats i càrrecs de Podem, inclòs el secretari polític, subscriuen un text perquè el debat d’idees es faci separadament del de les llistes per renovar la direcció

El sector d'Errejón s'encara a Iglesias i reclama un congrés “democràtic”Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 600 diputats nacionals, autonòmics i càrrecs territorials de Podem afins al secretari polític de la formació, Íñigo Errejón, van subscriure ahir un manifest per demanar que la segona assemblea ciutadana estatal que el partit celebrarà previsiblement al febrer sigui “més democràtica”, oposant-se així al format proposat pel secretari general, Pablo Iglesias. La iniciativa Recuperar la il·lusió comptava a última hora de la tarda amb més de 2.500 adhesions, entre les quals la del mateix Errejón i diversos membres de l’executiva estatal, com ara Pablo Bustinduy, Àngela Ballester, Auxiliadora Honorato i Tania González. Almenys 15 diputats al Congrés i prop de 30 dirigents d’arreu de l’Estat van donar suport al manifest.

Entre els impulsors figuren destacats dirigents i representants públics partidaris de l’estratègia política que defensa Errejón i, ara també, del format per a l’anomenat Vistalegre II pel qual aposta el portaveu parlamentari, diferent al que proposa Iglesias. La portaveu de l’ajuntament de Madrid, Rita Maestre, la responsable d’igualtat, Clara Serra, o el responsable d’economia del consell ciutadà, Alberto Montero, van ser alguns dels primers signataris.

Les discrepàncies entre Iglesias i Errejón tenen a veure amb la manera com s’han de debatre i votar els projectes i candidatures que es presentin per guiar Podem en la nova etapa del partit. Els dos màxims dirigents arrenquen d’aquesta manera el compte enrere cap al congrés allunyats, sense haver ni tan sols començat a debatre sobre els seus projectes polítics.

Mentre Iglesias aposta per celebrar al congrés una única votació, en la qual els documents polític, organitzatiu i ètic estiguin vinculats a l’equip de persones que els proposin, Errejón i els seus afins defensen la necessitat de separar el debat de les propostes del de les persones que es posaran al capdavant del nou Podem i realitzar dues votacions diferenciades. Els signants d’aquest manifest defensen que “un debat que avantposi les propostes permet una participació més rica i activa de la militància als territoris”. Al seu entendre, “permet organitzar-se per pensar, debatre, redactar i transaccionar. Podem ha de ser el reflex del país que volem”, hi afegeixen.

“Involució democràtica”

“No tanquem la discussió en els noms, obrim el debat a les propostes. Solament així aconseguirem la suficient intel·ligència política per seguir avançant. Per això convidem el conjunt de les bases i la ciutadania que se sumin a aquest manifest. Amb democràcia guanya Podem. Sense democràcia perdem Podem”, avisen. “No ens podem permetre aquesta involució democràtica”, manifesten.

Al seu entendre, Vistalegre II “no ha de ser un combat de boxa, sinó una contraposició d’idees”, perquè volen “discutir com gua­-nyar un país, no reptar-nos entre nosaltres. El futur de Podem és fosc si les seves dinàmiques impedeixen que convisquin diferents models”, afirmen.

La necessitat de “votar primer les propostes i després qui ens representa” és el primer punt del document, que inclou tres demandes més: major proporcionalitat en els òrgans, una comissió de garanties independent “que compti des del primer moment amb autonomia pressupostària” i un cens obert a la participació.

tracking