Espanya

El PSOE i el PSC es donen dos mesos per resoldre les diferències

Una comissió mixta determinarà si la formació catalana ha “depassat” en les seves resolucions la declaració consensuada el 2013

El PSOE i el PSC es donen dos mesos per resoldre les diferènciesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, van deixar ahir en mans d’una comissió que formaran tres o quatre membres de cada organització la resolució de les seves discrepàncies polítiques i orgàniques, una tasca que, segons van calcular, hauria d’estar enllestida en el termini d’uns dos mesos. Els dos polítics van constatar aquestes diferències en la reunió d’una hora i mitja que van mantenir a Ferraz, i en el decurs de la qual Iceta es va comprometre a ser “lleial” al proper secretari general del PSOE, encara que aquest càrrec l’ostenti la presidenta andalusa, Susana Díaz.

Després de la trobada, tots dos van comparèixer separadament per anunciar la creació sense data d’aquesta “comissió d’anàlisi”, com la va anomenar Fernández, que serà la que determinarà si la formació socialista catalana ha “depassat” en les seves resolucions la declaració de Granada que van consensuar tots els socialistes l’estiu del 2013, i quines conseqüències orgàniques té la decisió del PSC de desobeir el mandat del comitè federal d’abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy.

En la qüestió política, Fernández va advertir Iceta que el PSOE no està disposat a anar un pas més enllà del model territorial pactat el 2013. “Granada és un punt d’arribada per al PSOE”, va asseverar, enfront de les resolucions federalistes aprovades a l’últim congrés del PSC que parlen de la declaració de Granada com a “punt de partida”. El president de la gestora va recordar que en aquest document els socialistes van arribar a un acord per “definir la planta política de l’Estat” amb un “procés de federalització”, i es va mostrar contrari a “qualsevol cosa que depassi aquests límits”.

Al seu torn, Iceta va subratllar la voluntat i l’acord entre tots dos per seguir “caminant junts en un projecte polític compartit”, i tot i que va admetre les discrepàncies en la utilització del terme nació, va assegurar que els socialistes catalans són els “principals defensors” de la declaració de Granada i de seguir compartint amb el PSOE un “projecte federal per al conjunt d’Espanya”.

Segons fonts socialistes, Fernández va reclamar “lleialtat” a Iceta de cara al futur, i aquest la va garantir, poc després que la presidenta andalusa, Susana Díaz, acusés els socialistes catalans de “deslleialtat” en una entrevista a Telecinco. Sobre si aquesta lleialtat del PSC es faria extensiva a un PSOE dirigit per l’actual mandatària andalusa, Iceta va contestar afirmativament, i va posar l’accent en el fet que els socialistes catalans “han demostrat durant quaranta anys una lleialtat a prova de bomba” vers tots els secretaris generals que ha tingut el PSOE.

Possible expulsió

Respecte a les relacions orgàniques que la nova comissió haurà de revisar, ni Fernández ni Iceta van voler aventurar el seu abast ni si suposaria l’expulsió dels representants del PSC dels òrgans de direcció federals, tal com estableix el “protocol d’unitat” que regeix les relacions entre totes dues formacions des de l’any 1978. “En els dos hi ha voluntat molt ferma de superar les discrepàncies i superar el problema, i serem capaços de fer-ho”, va pronosticar Iceta, mentre que Fernández va advocar perquè el PSOE i el PSC mantinguin la seva “estretíssima vinculació” en el futur.

tracking