Catalunya

Milers de persones surten al carrer contra els judicis a càrrecs electes

En total hi ha uns 460 representants investigats per motius com ara facilitar la consulta del 9-N o no hissar la bandera espanyola als consistoris

Milers de persones surten al carrer contra els judicis a càrrecs electesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unes 80.000 persones, segons la guàrdia urbana, es van concentrar ahir a Barcelona sota el lema Per la democràcia, defensem les nostres institucions en suport als càrrecs electes sobiranistes investigats pels tribunals, una protesta per refermar la via independentista davant la “justícia espanyola”.

La protesta contra la “judicialització” del procés va ser convocada per les tres entitats independentistes catalanes, l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència. Entre els milers de persones que van omplir l’avinguda Reina Maria Cristina també hi havia dirigents com l’expresident català Artur Mas, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l’exconseller Francesc Homs, el vicepresident català, Oriol Junqueras, o el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, qui, a diferència dels dirigents independentistes, es va situar en un segon pla, lluny de les càmeres.

A la tarima que encapçalava la protesta s’hi van situar més de 400 representants investigats per la justícia, segons càlculs dels organitzadors. Les causes obertes, que afecten també 259 ajuntaments segons l’ANC, recullen qüestions vinculades a la consulta del 9-N, no hissar la bandera espanyola als consistoris, pagar quotes a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) o temes relacionats amb la desobediència a la justícia. També hi ha entre 60 i 70 impugnacions per declaracions sobre un “territori català lliure i sobirà” o 5 recursos vinculats a vulneracions del reglament que obliga a posar l’efígie del rei a la sala de plens. En la manifestació d’ahir, entre estelades i cartells de No tenim por, es van sentir proclames com “independència” o “fora, fora, fora la justícia espanyola”.

En declaracions als periodistes, Carme Forcadell va subratllar que no preveu que la inhabilitin, perquè “qui posa o treu” el president de la Cambra “són els diputats”. Per la seva part, Artur Mas va garantir que se seguiran “jugant la pell” pel procés, mentre que el portaveu del Partit Demòcrata Europeu Català al Congrés dels Diputats a Espanya, Francesc Homs, va afirmar que aquesta manifestació “va dedicada al senyor Rajoy”.

PUIGDEMONT DIU QUE CATALUNYA DECIDIRÀ EL SEU FUTUR A LES URNES

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va advertir ahir des de la seva localitat natal (Amer), on va participar en una concentració en defensa dels càr­recs electes investigats pels tribunals, que Catalunya decidirà “a les urnes i lliurement” el seu vincle amb Espanya. Puigdemont, que no va participar a la mobilització pel mateix assumpte convocada a Barcelona, va dir que són “un clam que s’ha sentit a tot arreu, de manera molt forta a Barcelona, però també a tot Catalunya a cada racó on hi hagi un demòcrata”. El president va considerar que aquestes mobilitzacions són una reacció contra “els que volen resoldre pels tribunals o altres mètodes el que són situacions que només admeten una resolució política”.

tracking