espanya

Rajoy presenta un govern marcat per la continuïtat en ministeris clau

Íñigo de la Serna a Foment, Dolors Montserrat a Sanitat, Juan Ignacio Zoido a Interior, o Dolores de Cospedal a Defensa, entre les novetats

Rajoy presenta un govern marcat per la continuïtat en ministeris clauEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diverses sorpreses en el nou gabinet Rajoy, que el president espanyol va anunciar ahir a última hora de la tarda després d’informar-ne a Felip VI. Noms com el d’Alfonso Dastis a Exteriors, Íñigo de la Serna a Foment o Dolors Montserrat a Sanitat no apareixien en les travesses prèvies. A més, el nou executiu presenta altres tres novetats respecte al sortint: Álvaro Nadal, que serà el nou ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Juan Ignacio Zoido, titular d’Interior, i la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, que ocupa Defensa.

No obstant això, Rajoy ha combinat aquesta aparent renovació amb la continuïtat de figures clau en llocs fonamentals del seu executiu. Soraya Sáenz de Santamaría seguirà de vicepresidenta, i a més li toca la patata calenta de portar directament la relació amb les Comunitats Autònomes i, és clar, també la qüestió catalana.

Igualment es manté intacte l’equip econòmic: Luis de Guindos, Cristóbal Montoro i Fátima Báñez a Economia, Hisenda i Ocupació, respectivament. Només hi ha algun canvi de competències significatiu: Guindos assumeix les d’Indústria, i Montoro perd les d’Administracions Públiques en favor de la número dos.

Santamaría es manté com a única vicepresidenta, però deixarà de ser la protagonista en les rodes de premsa posteriors al Consell de Ministres, de les quals s’encarregarà Íñigo Méndez de Vigo, que es manté com a ministre d’Educació, Cultura i Esport. Una altra continuïtat és la d’Isabel García Tejerina al capdavant d’Agricultura.

La principal irrupció a l’executiu és el de María Dolores de Cospedal, un nom que es va donar per segur des de dies abans de l’anunci oficial, tot i que hi havia molts dubtes sobre la cartera que ocuparia. Finalment, rellevarà a Pedro Morenés al capdavant de Defensa. Cospedal va sonar amb força per a Interior, departament que finalment assumirà Juan Ignacio Zoido rellevant al polèmic Jorge Fernández Díaz. D’altra banda, Íñigo de la Serna, alcalde de Santander des del 2007, assumeix la cartera de Foment que va deixar buida la presidenta del Congrés, Ana Pastor.

Àrea d’agenda digital

També en el terreny de les novetats, Álvaro Nadal -fins ara director de l’Oficina Econòmica de Moncloa-, ascendeix a la categoria de ministre, encara que per encarregar-se de l’energia, el turisme i una àrea, la d’Agenda Digital, nova en aquest nivell ministerial.

I finalment cal ressenyar dues sorpreses majúscules: Sanitat i Exteriors. S’havia especulat molt sobre qui representaria la quota catalana en cas que Fernández Díaz cessés d’Interior. Havien sonat noms com els de Jorge Moragas o Andrea Levy, però finalment és Dolors Montserrat, diputada al Congrés des del 2008.

A Exteriors, relleva a García-Margallo un perfecte desconegut sense cap experiència política però amb un impecable currículum diplomàtic. Alfonso Dastis, que va ser ambaixador d’Espanya en la UE en la primera legislatura de Rajoy, serà ara l’encarregat de canalitzar les properes negociacions clau amb Brussel·les.

tracking