Espanya

El PSOE obre expedient als quinze diputats que van votar 'no' a Rajoy

Els parlamentaris s’enfronten a una sanció d’entre 200 i 600 euros, però en cap cas seran expulsats del grup al Congrés

El PSOE obre expedient als quinze diputats que van votar 'no' a Rajoy

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup socialista del Congrés espanyol va iniciar ahir el procediment contra els quinze diputats que no van respectar la disciplina de vot en la investidura de Mariano Rajoy, i que preveu que només hi hagi una sanció econòmica que oscil·laria entre els 200 i 600 euros. Va ser el responsable de disciplina del grup socialista de la cambra baixa, Luis Carlos Sahuquillo, qui va comunicar l’inici del procediment contra els parlamentaris que van votar de forma diferent a la decisió del Comitè Federal.

Sahuquillo ha enviat una carta a cadascun d’aquests diputats, en la qual els recordava que el passat 23 d’octubre el màxim òrgan socialista va aprovar una resolució en la qual es fixava la posició política davant la investidura, que va consistir en una abstenció. Afegeix que en la sessió plenària del passat dissabte, 29 d’octubre, cadascun dels destinataris d’aquesta carta va votar en sentit diferent a l’acordat. “Per això et comunico l’inici del procediment recollit en el capítol IV del nostre Reglament Intern, indicant-te que tens set dies des de la present notificació per exposar les al·legacions que estimis oportunes”, conclou la missiva enviada als diputats.

Fonts del partit van recordar que, segons el reglament intern, la sanció podria arribar fins als 600 euros, però que no es contempla en cap cas la possibilitat que puguin ser expulsats del grup parlamentari. Van subratllar, en aquest sentit, que es tracta del procediment habitual que se segueix en el grup sempre que hi ha un vot diferent per part d’algun diputat al fixat per la direcció del mateix.

Dels quinze díscols als quals se’ls ha fet arribar la comunicació, set són els representants del PSC: Meritxell Batet, Manuel Cruz, Lídia Guinart, José Zaragoza, Mercè Perea, Marc Lamuà i Joan Ruiz. La resta són la jutgessa Margarita Robles i l’excomandant Zaida Cantera (independents per Madrid), els dos diputats per Balears Sofia Hernanz i Pere Joan Pons, el basc Odón Elorza, l’aragonesa Susana Sumelzo, la gallega Rocío de Frutos i la castellanoleonesa Luz Martínez Seijo.

El PSC va respondre a Ferraz amb una missiva en què assumeix que el mandat del partit adquirit en el Comitè Federal exigia una abstenció. No obstant això, el partit recorda que havia decidit prèviament i per unanimitat, en el seu Consell Nacional, que es votaria negativament. Davant aquesta disjuntiva, el PSC afirma que es va optar per respectar la decisió de la formació catalana.

RAJOY JURA COM A PRESIDENT I DIJOUS ANUNCIARÀ EL GABINET

Madrid. Després d’exercir en funcions durant 10 mesos, Mariano Rajoy va jurar ahir el càrrec de president del govern davant Felip VI. El reelegit mandatari es prendrà ara tres dies per dissenyar el gabinet, i dijous en farà pública la composició, sobre la qual hi ha moltes especulacions, però res assegurat més enllà de la continuïtat de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría.

tracking