Espanya

Sánchez dimitirà si el PSOE retira el 'no' a la investidura de Rajoy

El secretari general afirma que si el partit prengués aquest camí “no podria administrar una decisió que no comparteixo”

Sánchez dimitirà si el PSOE retira el 'no' a la investidura de RajoyEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va comparèixer ahir per sorpresa davant els mitjans de comunicació per assegurar que no seguirà al capdavant del partit si el comitè federal, que s’ha de reunir avui, es decanta per l’abstenció per facilitar un govern de Mariano Rajoy. El líder socialista va argumentar que si es donés aquest supòsit no podria administrar una decisió amb la que no està d’acord.

“Si el comitè federal decideix demà [avui per al lector], canviar la seva posició i passar a l’abstenció, òbviament jo no podria administrar una decisió que no comparteixo. Si alguna cosa em van ensenyar els meus pares és que l’única cosa que tinc i l’única cosa que haig de preservar és la meva paraula i les meves conviccions”, va afirmar.

En la seva primera compareixença després de la dimissió de 17 membres de l’executiva federal que ha portat el PSOE en una crisi sense precedents, Sánchez va defensar el full de ruta que va decidir al seu moment el comitè federal, d’oposar-se frontalment a una investidura del líder del PP. Va asseverar que “mai” ha cregut que els companys que han defensat que el PSOE faciliti la governabilitat estiguin “més a prop de la dreta”, però va advertir de les conseqüències que tindria una abstenció, i l’error que suposaria per a molts votants socialistes.

En aquest sentit, va destacar que “l’abstenció obriria la legislatura del xantatge i el PSOE no podria bloquejar els pressupostos de l’Estat o les lleis més importants que presentés el govern de Rajoy”. Sánchez va insistir que “Espanya no es mereix quatre anys més de Rajoy” i va carregar contra les seves “propostes retrògrades”, alhora que va recordar els nombrosos casos de corrupció del PP, una “podridura que taca la nostra dèbil democràcia”.

En una breu declaració de deu minuts, i sense opció a preguntes, Sánchez va demanar “serenitat i alçada de mires” al comitè federal. “Que no es perdi en reglaments”, va exigir. “I que es decideixi: que es munti una gestora com alguns pretenen perquè porti el PSOE al govern de Mariano Rajoy, o que decideixin els militants en un congrés, com defenso, mantenint el no a Rajoy i que intentem un govern alternatiu de canvi i transversal”, va afegir.

EL GOVERN REBUTJA EL REFERÈNDUM PACTAT DE PUIGDEMONT

La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va advertir ahir al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que està subjecte a la llei i va recalcar que no pot posar “comes ni condicions” a la sobirania nacional perquè és de tots els espanyols. Per això, li va recordar que no pot “negociar” el referèndum d’independència ni amb l’executiu ni amb el Congrés. Així ho va expressar després que el president català anunciés dimecres un referèndum d’independència a Catalunya per al setembre del 2017, compti o no amb l’aval del govern espanyol. Puigdemont va indicar ahir que la consulta es duria a terme el 17 o el 24 d’aquell mes, si bé es podria postposar la data si es pacta la votació amb l’Estat.

tracking