Regne Unit

La campanya del Brexit s'intensifica després del gir a les enquestes

Cameron avisa que la decisió que es prengui serà “irreversible” i insta els ciutadans a “no posar en risc l’estabilitat i la seguretat” del país

La campanya del Brexit s'intensifica després del gir a les enquestesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La campanya per al referèndum de demà al Regne Unit va intensificar-se amb les intervencions del primer ministre, David Cameron, i del líder laborista, Jeremy Corbyn, després del gir que han fet les enquestes, que apunten una eventual victòria de la permanència a la Unió Europea.

Cameron va assegurar que el Regne Unit “amplifica el seu poder” com a part de la UE, durant un missatge a la nació en el qual va advocar per la permanència en el bloc comunitari. Així, en un discurs a les portes del número 10 de Downing Street, el mandatari va recordar als ciutadans que la decisió que prenguin a la consulta és “irreversible”, i va instar a “no posar en risc l’estabilitat i la seguretat” del país.

La intervenció personal de Cameron es produïa quan l’últim sondeig d’opinió, realitzat per Survation, dóna l’avantatge, per poc marge, a l’opció de la continuïtat, amb un 45% del suport enfront d’un 44% favorable al Brexit. Una altra enquesta difosa per The Daily Telegraph donava la victòria a la permanència amb un 53% dels vots, enfront del 46% a favor de la sortida de la UE.

La jornada d’ahir també va estar marcada per la crida de Corbyn als seguidors laboristes perquè votin per quedar-se en el bloc durant una visita a Manchester, al nord d’Anglaterra. Després de setmanes en què gairebé no es va escoltar al polític esquerrà, Corbyn va demanar als votants que donin suport a la unió en advertir que un possible triomf del Brexit pot posar en perill l’economia del Regne Unit i els drets laborals.

“Les properes hores determinaran el futur del país”, va afirmar el líder laborista, que va entrar de ple en la campanya després d’una aturada per l’assassinat la setmana passada de la diputada Jo Cox. “Dijous afrontem una opció. Ens quedem per protegir els llocs de treball i la prosperitat del Regne Unit que depèn del comerç a Europa o fem un pas a un futur desconegut si sortim?”, es va preguntar. El suport dels laboristes és vist pel camp per la permanència com a crucial per guanyar la consulta, atesa la divisió que hi ha al Partit Conservador de Cameron, entre els que demanen quedar-se a la UE i els favorables al Brexit, com ara l’exalcalde de Londres Boris Johnson.

EL BCE AFIRMA ESTAR PREPARAT PER A QUALSEVOL ESECENARI

El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, va garantir ahir que la institució monetària està preparada per actuar davant dels possibles escenaris que puguin resultar del referèndum britànic. “Supervisarem de prop l’evolució de les perspectives de l’estabilitat de preus. Estem preparats per actuar fent ús de tots els instruments disponibles dins el nostre mandat, si cal, per arribar al nostre objectiu”, va assegurar, remarcant que “el BCE està preparat per a totes les eventualitats després del referèndum del Regne Unit sobre la UE”. Amb tot, Draghi va admetre que, al marge de les mesures que pugui aplicar, és “difícil” preveure les “dimensions sobre l’impacte del vot en els mercats i les economies de l’eurozona”.

tracking