Espanya

Dues enquestes situen Units Podem com a segona força a les eleccions

El Partit Popular tornaria a ser la força més votada

Dues enquestes situen Units Podem com a segona força a les eleccions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dues enquestes situen Units Podem com a la segona força més votada a les eleccions espanyoles del 26 de juny.

Segons l’enquesta que va fer pel diari El País, el Partit Popular (PP) seguiria sent la formació més votada amb una intenció de vot del 28,5%, seguit d’Units Podem amb un 25,6%, el PSOE obtindria un 20,2%, mentre que Ciutadans es quedaria en el quart lloc amb un 16,6%. L’enquesta, de la qual el rotatiu va publicar només ahir una part en el web i avui l’ampliarà en la versió en paper, també revela que la majoria dels votants del PP acceptarien prescindir de l’actual president en funcions, Mariano Rajoy, si aquesta formació guanya però no té una majoria suficient per governar i ha de pactar.

Cap líder aprova

Els espanyols no aproven cap dels líders dels partits polítics, segons aquesta mateixa enquesta. El que obté millor nota és Albert Rivera, de Ciutadans, amb un 49, seguit de Pedro Sánchez, del PSOE, i de Mariano Rajoy, del PP, els dos amb un 30 de nota, i en últim lloc queda Pablo Iglesias, que obté un 26.

Per un altre costat, també en el seu web, La Vanguardia va publicar una altra enquesta, realitzada per GAD3, que confirmaria el sorpasso d’Units Podem al PSOE. Segons aquests sondejos, el PP té una intenció de vot més alta, que és del 29,8%, mentre que la d’Units Podem baixaria fins al 24,3%, respecte a l’enquesta de Metroscopia. Per la seva part, el PSOE recolliria un 24,3% de suport electoral i Ciutadans es quedaria amb un 14,9%. Aquesta enquesta també tradueix el resultat en escons i el PP n’assoliria entre 119 i 122, lluny dels 176 que es requereix per tenir la majoria absoluta. Per la seva part, Units Podem tindria entre 85 i 87, el PSOE es mouria en una forquilla d’entre 80 i 82 i Ciutadans rondaria entre els 40 i 41 escons. Si aquests resultats es confirmessin, es necessitaria un pacte mínim de tres forces polítiques per poder formar govern.

Aquesta enquesta també valora la credibilitat dels candidats. El 37% creu que el programa de Rivera és factible, mentre que del de Rajoy ho pensa un 29%, del de Sánchez un 28,4% i del d’Iglesias un 23%.

IGLESIAS ES COMPROMET A UN REFERÈNDUM PER CATALUNYA

El líder d’Units Podem, Pablo Iglesias, que ahir va estar a Barcelona, es va comprometre a ser el “president d’Espanya que escolta Catalunya”. En aquest context, va renovar el seu compromís amb el referèndum i el reconeixement dels drets dels catalans. Per això, al llarg del discurs va defensar la plurinacionalitat del país. El míting, que es va celebrar a Arc de Triomf i va aplegar unes 4.500 persones, va tenir com a amfitriona l’alcaldessa, Ada Colau. També hi va participar el número 2 de la formació, Iñigo Errejón. A més, també va tenir el suport del coordinador federal d’IU, Alberto Garzón, de la vicepresidenta de la Comunitat Valenciana, Mónica Oltra, i del cap de la llista d’En Comú Podem a Catalunya, Xavier Doménech.

tracking