Catalunya

La CUP aprova “deslliurar-se” del pacte de govern amb Junts pel Sí

Els membres de la formació consideren que l’acord no permet avançar cap a la ruptura

Alexander

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’assemblea nacional de la CUP, que es va reunir ahir a Esparreguera, va aprovar una esmena a la seva ponència política en què fa una crida a “deslliurar-se” del pacte d’estabilitat amb Junts pel Sí (JxSí), sense concretar si això comportarà la ruptura de l’acord. La proposició aprovada defensa que el pacte amb JxSí és un obstacle perquè la formació anticapitalista pugui ampliar la base independentista d’esquerra. A més, proposa no aprovar uns pressupostos que no siguin “de ruptura”. L’objectiu és trencar amb les polítiques d’austeritat, revertint les retallades, les privatitzacions i els marcs autonòmics actuals.

L’esmena s’ha aprovat a pocs dies que el govern presenti el seu projecte de pressupostos per al 2016, que pretén negociar amb la CUP com a soci prioritari en virtut de l’acord d’estabilitat que va permetre investir president a Carles Puigdemont. En declaracions a la premsa, Xavier Generó, membre del secretariat nacional de la CUP, no va aclarir si l’aprovació de la proposta suposarà la ruptura del pacte amb JxSí i va assenyalar que s’aniran concretant els detalls durant els propers dies.

Uns 800 cupaires van participar en l’assemblea nacional ordinària que va servir per debatre l’estratègia política després de mesos de debats interns i dels últims consells polítics de la CUP.

Així, en l’esmena la formació reivindica la necessitat de tenir “les mans lliures” per oposar-se al govern català quan ho considerin oportú, encara que “estenen totes les mans” en la defensa de la ruptura amb l’estat i la reversió de les retallades. En aquest sentit consideren que l’acord d’estabilitat ha estat “una presó” per a la CUP perquè limita la seva capacitat d’iniciativa.

Amb tot, Generó va remarcar que la qüestió principal no és si la CUP acabarà trencant o no el pacte amb JxSí, sinó com s’ha avançat en aquests últims mesos cap a la independència. I en opinió seva no s’han fet els passos suficients en aquest sentit ni s’avança a la velocitat adequada. “Entenem que això s’ha de reverir de forma immediata”, va dir.

tracking