Obama es reuneix amb Corbyn en la seva campanya contra el ‘Brexit’

La Casa Blanca destaca que els dos dirigents creuen en la permanència del Regne Unit a la UE l’endemà d’advertir dels perills de sortir-ne

48713.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb aquesta cita, el mandatari nord-americà conclou una visita oficial al Regne Unit que segueix recollint crítiques entre els partidaris del Brexit. El cap de files dels laboristes va confirmar que va parlar amb Obama del referèndum del 23 de juny sobre l’adhesió europea dels britànics, mentre que la Casa Blanca recalcava que els dos dirigents polítics creuen en la necessitat que el Regne Unit es quedi al club comunitari. Una trobada que es va produir l’endemà que Obama advertís que una sortida de la UE col·locaria els anglesos “en una posició molt més precària per combatre el terroristes, els problemes derivats de la immigració i les convulsions de l’economia”.

Obstacles amb el ttipPer altra banda, el president nord-americà va admetre ahir des de Londres que en les negociacions que mantenen el seu país i la UE per aconseguir un acord comercial continuen existint “bar­reres” a causa dels “interessos” de cada país. Obama es va referir al tractat transatlàntic de lliure comerç i inversions, conegut com a TTIP, que la UE ambiciona tancar amb el seu govern. “Si aconseguim fer-ho, el TTIP crearà milions de llocs de treball i de dòlars i generarà beneficis a banda i banda de l’Atlàntic, però aconseguir acords comercials és difícil, perquè cada país té els seus propis interessos i faccions’”, va dir. Obama no va al·ludir expressament al debat britànic sobre les conseqüències que tindria el Brexit, però va donar suport obertament a la continuïtat britànica dins dels Vint, perquè per arribar a acords comercials “cada país ha de cedir una mica i el procés porta molt de temps”. “La veritat és que els EUA i Europa ja porten a terme enormes quantitats de negocis, i continuen tot i haver-hi barreres [per signar el TTIP]”, va dir. Obama va reconèixer que “de vegades els tractats han servit els interessos de grans corporacions”.

PROTESTA CONTRA EL TTIP DAVANT LA VISITA D'OBAMA A ALEMANYA

Desenes de milers de persones es van manifestar ahir a Hannover (Alemanya) en contra del tractat comercial entre els EUA i la UE, l’anomenat TTIP. La protesta va tenir lloc un dia abans de la trobada entre Obama i la cancellera alemanya, Angela Merkel, per donar suport a l’aliança comercial. La més gran de les vuit protestes convocades, que va comptar amb el suport d’una trentena de grups ecologistes, organitzacions humanitàries, sindicats i partits polítics, va congregar unes 25.000 persones segons la policia i fins a 90.000 segons els organitzadors. La marxa es va celebrar pacíficament pels carrers de la ciutat entre música i lemes contra els productes transgènics, les multinacionals i els lobbies.

tracking