El Papa visita l’illa de Lesbos i torna cap a Roma amb 12 refugiats

Es tracta de tres famílies de sirians entre les quals hi ha sis menors i el Vaticà s’ha compromès a cobrir la seva manutenció

48544.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de l’església catòlica, juntament amb els líders de l’església ortodoxa, van visitar ahir el camp de refugiats de Moria i van unir les seves veus per reclamar al món que assumeixi la responsabilitat i ajudi els milions de refugiats que han fugit els seus països d’origen i s’han trobat a Europa amb barreres i passivitat per part dels polítics. Francesc va voler predicar amb l’exemple i es va endur en el mateix avió papal dotze sirians de religió musulmana, la meitat menors d’edat. Segons es va informar des del Vaticà, la iniciativa va ser tramitada per la Secretaria d’Estat amb les autoritats competents de Grècia i Itàlia. Era un assumpte delicat ja que no es podia donar la impressió que el Papa se saltava les lleis internacionals. Dues de les famílies procedien de Damasc i la tercera de Deir Azzor, a la zona ocupada pels jihadistes de l’Estat Islàmic. A més, es va indicar que les seves cases havien estat bombardejades i destruïdes completament. Es tracta de famílies que van arribar a Lesbos després de l’acord de repatriació entre la Unió Europea i Turquia i l’acollida i la manutenció aniran a càr­rec del Vaticà. En principi s’allotjaran en habitatges facilitats per la Comunitat de Sant Egidi. El Pontífex va demanar a Europa que respecti i defensi els drets humans i que tracti els refugiats com a éssers humans i no com a números. Francesc va reclamar “polítiques de llarg abast” que vagin a l’arrel de la crisi i portin la pau als països d’on fugen els refugiats. A més, en una declaració conjunta de tots els líders religiosos van descriure la situació com una “de les crisis humanitàries més greus des del final de la Segona Guerra Mundial”. A Moria, on uns tres mil immigrants i refugiats esperen la deportació a Turquia, el Papa els va dir: “no esteu sols, no perdeu l’esperança”. Els detinguts van mostrar cartells reclamant llibertat i almenys dos van demanar ajuda al Pontífex.

CRÍTIQUES DE LES ONG PEL DESPLEGAMENT DE RECURSOS

Òscar Camps, director de l’organització no governamental Proactiva Open Arms, va aprofitar la visita del Papa a Lesbos per recordar el drama que es viu als camps de refugiats i a les costes de l’Egeu. Camps va criticar el desplegament de mitjans que es va fer per rebre el Papa. Uns mitjans que segons va explicar no són a la costa per ajudar els refugiats que arriben a Europa amb condicions d’allò més precàries. El director de l’ONG es va mostrar força crític amb la situació en diverses piulades a Twitter. De fet, durant la visita de les autoritats eclesiàstiques, liderades pel Papa Francesc, alguns activistes es van concentrar amb pancartes en contra de l’acord entre la UE i Turquia per retornar els refugiats.

tracking