Otegi fa una crida a obrir un “segon front” independentista a Espanya

El líder ‘abertzale’ assegura davant milers de persones al velòdrom d’Anoeta que “la presó et dóna temps per saber com lluitar millor contra l’enemic”

47608.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El lloc de trobada, amb capacitat per a 8.500 persones, s’esperava que quedés petit davant de l’expectació generada pel primer míting del secretari general de Sortu després de sis anys i mig empresonat. I així va ser. El líder de l’esquerra abertzale va desbordar el velòdrom d’Anoeta en aquest acte polític, en què va assegurar que “hi ha una majoria del país que vol construir una alternativa des de l’esquerra i el sobiranisme”. Sobre el camí a traçar per fer efectiva l’articulació d’aquesta majoria, Otegi va dir: “La presó et dóna temps per saber com lluitar millor contra l’enemic.” Otegi va fer una crida a posar en marxa el procés independentista a Euskal Herria i “obrir un segon front a l’Estat espanyol com més aviat millor”. A parer seu, aquesta seria la “millor contribució” que podrien fer els bascos al procés català. En aquest sentit, va afirmar que els catalans “estan fent història”, i que els independentistes del País Basc no els deixaran sols quan “l’Estat s’alci contra ells”. “Si l’Estat va contra vosaltres, el País Basc estarà al vostre costat”, va dir Otegi. L’abertzale també va dedicar un capítol de la seva intervenció a donar suport a la via pacífica per assolir els objectius de l’esquerra independentista basca. En la seva intervenció, el secretari general de Sortu es va referir a la situació política a Espanya. Per a Otegi, ara hi ha dues opcions: pensar que és possible l’evolució dels estats espanyol i francès cap al reconeixement de la sobirania del poble basc o bé construir un Estat propi. El dirigent abertzale va confessar que no creu en la primera opció però es va mostrar disposat a “col·laborar” si apareix l’“oportunitat històrica”. Ara bé, va fer una petició a Podem: “El dia que comproveu que la democratització d’Espanya no és possible, sumeu-vos als processos independentistes de les nacions.” Per això, Otegi va raonar que el més “realista” és construir un Estat propi.

EL POLÍTIC BASC NO REVELA SI OPTARÀ A SER LEHENDAKARI

El líder abertzale Arnaldo Otegi es troba en un escenari polític canviant al País Basc i després de la seva sortida de presó s’obren moltes incògnites, fins i tot més enllà de l’esquerra independentista basca. Un dels dubtes que s’esperaven esvair ahir la tarda era el destí immediat d’Otegi: si concorreria a les pròximes eleccions basques com a candidat a lehendakari –tot i que l’Audiència Nacional insisteix que la seva inhabilitació és fins al 2021–. Finalment, no ho va fer. De fet, el mateix dia que sortia de la presó, el diari nord-americà New York Times recollia declaracions de l’abertzale en què manifestava la seva voluntat d’optar a ser escollit com a lehendakari després de les properes eleccions autonòmiques al País Basc.

tracking