Mas renuncia a la reelecció i proposa Puigdemont com a president català

Els parlamentaris de l’esquerra independentista votaran a favor del candidat de JxSí al ple d’investidura que se celebrarà aquesta tarda

46332.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En una compareixença al Palau de la Generalitat i després d’arribar Junts pel Sí i la CUP a un acord d’última hora, Mas va dir que tot i que no demana càrrecs, es posa a disposició del Parlament per al que se li demani en el futur, així com del futur president i del nou govern català. Mas ha acordat amb la CUP que Puigdemont sigui investit avui mateix en un ple del Parlament i en primera votació. La presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell, ha convocat la mesa i la junta de portaveus a les quatre de la tarda amb l’objectiu d’acordar la convocatòria del nou debat d’investidura del president de la Generalitat, que començarà una hora després. El Parlament va informar en un comunicat de la celebració d’un ple que ha de ser exprés, ja que només s’aconseguirà la investidura si és aprovada per majoria absoluta en primera votació. La investidura de Puigdemont és el principal compromís de l’acord, que té com a contrapartida que dos diputats de la CUP passin a la “disciplina parlamentària” de JxSí, de manera que el grup tindrà més diputats al Parlament (64) que els grups no independentistes. “Allò que les urnes no ens va donar directament s’ha corregit a través de la negociació”, va afirmar Mas. A més, l’acord garanteix que la CUP no votarà “en cap cas” amb els grups de l’oposició contraris a la independència i al dret a decidir, va explicar el president en funcions, que hi va afegir: “No es pot pujar a l’Everest amb espardenyes, s’ha d’anar molt ben equipat.” Amb aquest acord, va dir, “el procés queda salvat, el Parlament podrà començar a funcionar i el govern podrà fer la feina que pugui fer amb la garantia que no tombaran les votacions cada setmana o cada mes”. Mas va indicar que no es retira de la política, sinó que seguirà actiu “ajudant” en el procés sobiranista i contribuirà a refundar CDC, sense descartar ser candidat en futurs comicis. No va dir si renuncia a l’acta de diputat.

MADRID RECORDA QUE TOTHOM ESTÀ "SOTMÈS" A L'IMPERI DE LA LLEI

El govern espanyol va garantir ahir “el compliment de la llei” davant l’acord per a la investidura d’un nou president de la Generalitat i va apel·lar que el pròxim executiu central compti amb una àmplia base parlamentària que defensi els drets dels espanyols i faci front al “desafiament independentista”. En un comunicat, l’executiu espanyol recorda que tothom està sotmès a l’imperi de la llei i més encara aquells a qui s’encomana la representació de les institucions. “Les institucions autonòmiques catalanes troben la seva legitimitat en la Constitució espanyola, que és la que ha garantit el major nivell d’autogovern de la història de Catalunya recollit en el seu estatut d’autonomia”, afegeix el comunicat del govern.

tracking