Sánchez anuncia que buscarà una coalició de progrés si Rajoy fracassa

El líder del PSOE es reuneix amb el també socialista Antonio Costas a Lisboa per explorar l’experiència portuguesa de govern d’esquerres

46294.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de la successió de declaracions de dirigents socialistes sobre la conveniència o no d’un pacte del PSOE amb Podem i altres forces d’esquerres, Sánchez va revelar ahir a Lisboa que buscarà aquest acord per “canviar Espanya”. L’anunci el va fer després de reunir-se amb el primer ministre portuguès, el socialista Antonio Costas, que va aconseguir prendre la presidència del govern a Pedro Passos Coelho en arribar a un acord inèdit amb el Bloc d’Esquerra (aliat a la Unió Europea amb Podem i Syriza) i amb el Partit Comunista. Sánchez aspira a reeditar un pacte similar al portuguès i ahir va assegurar que, si Rajoy no aconsegueix ser investit president, el PSOE “estendrà la mà a les forces progressistes”. D’aquesta forma, creu que el seu partit “assumirà la seva responsabilitat” després dels resultats de les eleccions del 20 de desembre intentant una entesa “en les polítiques i no en les sigles”. El que va garantir és que els diputats del PSOE no donaran suport ni a Rajoy ni a cap altre representant del PP com a president del govern.

Es pot parlar de totAbans d’escoltar Sánchez hi havia hagut al·lusions d’altres partits d’esquerres a un hipotètic acord. Així, el dirigent de Podem Íñigo Errejón havia afirmat que “es pot parlar de tot amb tots i no és necessari estar d’acord com a condició prèvia”. Per part d’Esquerra Unida, Alberto Garzón va considerar possible frenar un govern del Partit Popular perquè hi ha “compromisos assumits” per part del PSOE, Podem i EU que podrien posar les bases per fer la política “d’una manera diferent”. De la seva banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, es va referir igualment a la possibilitat d’un acord a Espanya com el de Portugal per assenyalar que “no té res a veure” la situació als dos països. Segons ell, si Sánchez vol fer alguna cosa similar “haurà de valorar si la cohesió territorial i social de Portugal és la mateixa que la d’Espanya”. Des del PP, Soraya Sáenz de Santamaría va reiterar que “quan governen els que no guanyen, qui hi perd són els ciutadans”.

JUNTS PEL SÍ I LA CUP MANTENEN OBERTES LES NEGOCIACIONS

Junts pel Sí i la CUP van celebrar ahir a la tarda una reunió amb les entitats independentistes de la societat civil, que van actuar com a mediadores, i es van emplaçar a continuar la negociació avui, quan només queden tres dies perquè expiri el termini de la investidura. La trobada, que va tenir lloc de forma discreta durant unes tres hores, no va servir per avançar en la negociació de forma significativa per salvar l’escull del nom d’Artur Mas, el candidat de JxSí a la presidència de la Generalitat que la CUP es resisteix a investir, però com a mínim no van donar per tancades les converses i van deixar una porta oberta a l’acord, que de moment no s’ha produït. Paral·lelament, un miler de persones es van concentrar ahir durant una hora a la plaça de la Catedral de Barcelona (i a altres pobles i ciutats) per reclamar “generositat” a Junts pel Sí i la CUP amb l’objectiu d’assolir un acord que eviti unes noves eleccions al març. “Diputats i diputades, arribeu a un acord”, deia el manifest que va llegir Assumpta Vilajussana, una de les coordinadores de la territorial del Barcelonès de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Hores abans, Artur Mas, en un intent de mantenir l’aliança amb ERC de cara al 6 de març, va proposar als republicans que entressin al govern en funcions a partir de dilluns fins als nous comicis. Des d’ERC es van afanyar a descartar aquesta proposta ja que consideren que no tindria sentit entrar en un govern en funcions abans d’unes eleccions –que insisteixen que no desitgen– perquè suposaria un “frau democràtic”.

tracking