Farmàcia

Si no vols virus, vacuna't!

Salut ha inclòs una dosi extra: la de la meningitis i la del rotavirus

Si no vols virus, vacuna't!

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tothom està pendent del coronavirus, que sobretot afecta la Xina. És un virus que, de moment, no té pinta que arribi a les nostres fronteres, encara que veiem que la gent pregunta i compra mascaretes. L’ús de mascaretes sí que va bé, perquè així la gent les utilitza quan estan refredats o tenen la grip, que és el més comú en aquesta època.

El virus que sí que ens hauria de preocupar a la població, és el repunt de les galteres. Entre els mesos de desembre, gener i febrer se n’han detectat uns 104 casos sospitosos, dels quals 72 han estat positius. Durant tot l’any passat només se n’havien detectat una vintena de casos. Així que veritablement tenim un problema. És una malaltia de la qual els nens solen estar vacunats, i els casos més greus corresponen a adults. Però aquests adults ja s’havien vacunat, no? La resposta és sí. Però les soques que van usar són totalment diferents de les actuals i potser s’hauria de revisar, perquè els adults que no l’han passat es vacunessin de nou. És important recordar a la població que quan es pateix de galteres, s’aïlli bé l’individu i es vacuni la gent del voltant que puguin tenir la malaltia. Per cert, un dels símptomes més freqüents de les galteres és la inflamació de les glàndules paròtides, que són a prop de la línia de la mandíbula, per sota les orelles.

A més, aquest any Salut ha variat el calendari de vacunació, i ha inclòs una dosi extra i molt primerenca al calendari (a partir dels 2 mesos) de dues vacunes: una és la de la meningitis i l’altra, del rotavirus. S’ha adonat que es pot protegir millor amb una dosi extra de la meningitis, així poden prevenir millor les soques de meningitis que són més agressives. Val a recordar que la meningitis és molt perillosa i mortal per als infants. L’aplicació amb dos mesos de la rotavirus protegeix els infants de virus sobretot estomacals, que solen ser els causants de les gastroenteritis.

Cal dir que el nostre petit país n’és pioner. També és veritat que vivim en una societat on la gent que ha tingut fills se’n va a treballar al més aviat possible i deixa els nens quan són encara molt petits a les escoles bressol, de manera que és important que estiguin vacunats abans per malalties tan comunes com la meningitis i els rotavirus.

tracking