Farmàcia

La falsa grip espanyola

El primer registre d’una pandèmia de grip fou el 1580

La falsa grip espanyola

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La grip és una pandèmia típica quan arriba el fred. És una infecció respiratòria d’origen víric, es contagia a través de la tos, els esternuts i el contacte directe. Com que és un virus, els antibiòtics no hi tenen efecte, i només es pot tractar els símptomes amb els antigripals. És molt important evitar el contagi, la forma més eficaç és l’aïllament dels afectats, i sobretot rentar-se les mans més habitualment.

Un punt important és la prevenció, a través de la vacunació, sobretot dels col·lectius més sensibles. Per cert, la primera vacuna va aparèixer el 1944, un australià va demostrar que el virus perdia virulència quan es cultivava en ous de gallina fertilitzats. L’exèrcit americà es va implicar en aquesta investigació, a causa de la seva experiència durant la Segona Guerra Mundial, quan van morir milers de soldats per culpa del virus de la grip.

El primer registre d’una pandèmia de grip fou un brot el 1580, va començar a Rússia i es va estendre per Europa i l’Àfrica. Però el brot més letal (i cèlebre) va ser l’anomenada grip espanyola. Va durar entre 1918 i 1919. S’estima que van morir entre 20 i 100 milions de persones, tanta gent com amb la pesta negra. Molts metges van diagnosticar erròniament la malaltia i la van confondre amb el còlera o dengue, perquè a diferència de l’actual, els símptomes eren molt diferents, ja que era molt més agressiva, i provocava hemorràgies i casos de pneumònia. La taxa de mortalitat era entre el 2 i el 20% dels malalts, l’actual taxa és del 0,1%. La majoria de morts eren adults joves. Finalment va morir entre el 2,5% i el 5% de la població mundial. Va ser una pandèmia tan global que va arribar a l’àrtic o a les illes del Pacífic. Les pandèmies de grip posteriors no van ser tan devastadores.

I per què està mal dit que la grip de 1918 era només espanyola? Resulta que la grip es va declarar simultàniament a tot el món. Però en 1918, el món es trobava en guerra, i molts governs volien culpar d'una malaltia devastadora altres països. Quan la grip va arribar a Espanya al maig, la majoria dels espanyols, com la major part de la població mundial, va suposar que provenia de l'altra banda les seves fronteres. No obstant això, els espanyols no ho sabien, ja que les nacions bel·ligerants havien censurat les notícies sobre la grip per evitar minar la moral de les tropes. El 29 de juny, l'inspector general de Sanitat espanyol Martín Salazar va anunciar a la Reial Acadèmia de Medicina de Madrid que no tenia constància que existissin casos d'una malaltia similar a altres llocs d'Europa. Així doncs, la malaltia era espanyola. Així que va quedar, erròniament, com grip espanyola.

ETIMOLOGIA

D’ON PROVÉ EL TERME ‘GRIP’ Existeix un debat entre experts sobre el terme grip, si deriva del francès gripper, que vol dir ”agafar de sobte” o, si pel contrari, ve de l’alemany suís Grüpen, que vol dir “tremolar de febre”. La veritat és que els professionals utilitzem el nom d’influença, un terme que deriva de l’italià influença, que significa influència.

tracking