CICLISME

Andorra opta a acollir una etapa del Tour de França del 2026

La ‘Grande Boucle’ podria tornar al Principat d’aquí a dos anys aprofitant l’etapa pròleg que acolliria Barcelona

L’etapa del Tour de França que va acollir Arcalís, en una de les darreres visites de la cursa.

L’etapa del Tour de França que va acollir Arcalís, en una de les darreres visites de la cursa.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El Tour de França podria tornar a Andorra en l’edició del 2026, que tot apunta que tindrà Barcelona com a seu de la sortida, de l’etapa pròleg. L’organització de la cursa francesa, Amaury Sport Organisation (ASO), manté unes excel·lents relacions amb el país i en la planificació del recorregut de l’edició del 2026, que encara no està tancat oficialment, el pas per Andorra per enllaçar amb França des de la capital catalana és una de les opcions que tenen sobre la taula. En la proposta es preveu atorgar al Principat la segona etapa –que seria una arribada, i la tercera, on el pilot deixaria el país en direcció a França. En cas que l’ASO acabi decidint que la cursa torni a Andorra seria la setena presència de la Grande Boucle al país, després de les edicions del 1964, 1993, 1997, 2009, 2016 –amb el mític triomf del neerlandès Tom Dumoulin sota la calamarsa a Arcalís– i la darrera el 2021, en plena pandèmia, i amb la triple jornada que va cloure amb la sortida per primer cop des del Pas de la Casa.

Hores d’ara, però, la d’Andorra és només una de les dues possibilitats que estan sobre la taula, ja que l’ASO no ha descartat que per arribar a França des de Barcelona, que té gairebé a punt ser de manera oficial la Grand Départ del 2026, s’acabi decidint fer-ho per Girona. En qualsevol cas, la política dels darrers anys al Tour d’abraçar la globalització i organitzar les etapes pròleg a diferents països obre el ventall de possibilitats que Espanya la torni a acollir i l’opció Barcelona obriria les portes al retorn de la cursa a Andorra, cinc anys després de l’última visita.

CADA CINC ANYS

Curiosament, les dues darreres ocasions que el Tour ha visitat Andorra ha estat amb cinc anys de diferència –2016 i 2021–, un decalatge que es tornaria a complir si es confirma l’arribada el 2026. En la darrera edició de la cursa amb presència andorrana, el pilot va sortir des del Pas de la Casa i el ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, ja va manifestar que “vam insistir a l’organització del Tour que volem que tornin tan aviat com sigui possible, però som conscients que tenen moltíssimes demandes”, i va afegir que “Christian Prudhomme [director de la prova] ens va manifestar la seva satisfacció per la realització de l’etapa i que els agradaria tornar, tot i no poder-nos donar una data concreta”. Torres va ser qüestionat per si caldria tornar a esperar cinc anys i va afirmar que “no podem donar una data, nosaltres hem estat insistents i hi hem posat totes les energies”. Les relacions entre l’organització del Tour i Andorra són excel·lents i la insistència del 2021 podria obtenir els fruits de cara a l’edició del 2026. De moment, el Govern i el ministeri de Turisme prefereixen guardar silenci.

tracking