Curses Verticals

La Casamanya Extrem entra al circuit mundial de verticals de la ISF

Tindrà lloc el dissabte 8 de juny i aspira als 300 corredors

Roda de premsa del Casamanya Extrem

Roda de premsa del Casamanya ExtremComú d'Ordino

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

La Casamanya Extrem, la cursa vertical que des del 2014 se celebra al Casamanya, tindrà lloc aquest any dissabte 8 de juny amb la novetat que formarà part del VK Open Championships, el circuit mundial de verticals de la ISF, la Federació internacional d’Skyrunning.

L’edició passada ja va formar part de la Copa Catalana de Curses Verticals, un fet que va contribuir a fer créixer la participació. Aquest any es continuarà en aquest circuit i a més s’hi afegeix l’internacional de manera que les previsions són de continuar creixent fins arribar als 300 inscrits.

La cursa consta de tres circuits competitius i una activitat d’iniciació a les curses verticals per als més petits. La Casamanya Extrem és l’estrella amb 5 km de distància i 1.440 metres de desnivell positiu. Surt del carrer Major d’Ordino i arriba al pic. La Casamanya Classic arriba al pic sortint des del Coll d’Ordino i és puntuable per als joves de categoria Cadet. Són 3,5km amb un desnivell positiu de 760 metres i també s’adreça a tots aquells aficionats a les curses de muntanya que vulguin mesurar les seves forces. La Casamanya mini és el recorregut competitiu per a les categories infantils i puja des del Coll d’Ordino fins a la roca que hi ha mig camí del Casamanya. Té 2,4 km de distància i 400 metres de desnivell positiu. Finalment, la Casamanya Start és una activitat pensada pels més petits que encara no tenen edat per competir i que amb un entrenador de curses de muntanya seguiran el recorregut de la Mini Extrem .

Tal com s'ha esmentat, aquest any la cursa fa un salt endavant i s'inclou en el VK Open Championships, un "somni" que tal com ha remarcat Pau Pellicer, d'Estripagecs Mountain Events, s'ha complert després que s'hagin donat un seguit de "circumstàncies" que han permès que la ISF hagi inclòs Andorra en aquest circuit que compta amb nou proves i una final. Això, ha destacat Pellicer, ja ha generat interès entre els corredors internacionals, i ja han rebut 'feedbacks' d'atletes d'indrets com el Brasil, el Japó o diferents punts d'Europa. A més, aquesta internacionalització pot suposar l'empenta definitiva perquè la cursa arribi aquest any al seu sostre de participants, els 300, una xifra que des de l'organització creuen que és el màxim al qual es pot aspirar, segons Pellicer, que ha destacat que poques curses verticals hi ha arreu que tinguin més de 300 participants. El resposanble d'Estripagecs Mountain Events ha recordat l'increment constant de corredors i el fet que l'any passat van tenir un 60% més d'inscrits a l'Extrem que en l'edició anterior, la qual cosa els fa ser optimistes.

El director tècnic de la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM); Carlo Ferrari, ha subratllat que per a la federació és "molt important" tenir a Andorra una cursa com la Casamanya, tant perquè els serveix des del punt de vista de la federació per veure "on estem" pel que fa als competidors com pel fet que s'estigui internacionalitzant, la qual cosa està fent que el nivell sigui cada vegada major. "Entrar al VK portarà atletes de fora i hi haurà més nivell", ha subratllat al mateix temps que ha incidit en el fet que es posicioni Andorra en el calendari internacional, el que dona rellevància al país. Ferrari ha afegit que s'aprofitarà la Casamanya per lliurar els guardons de la Copa d'Andorra de l'any passat. Al seu torn, el gerent de la FAM, Ludovic Albós, ha incidit també en el nivell més alt de la cursa i ha emfasitzat que ser part del circuit VK són "paraules majors".

Novetats i circuit espanyol

Altres novetats de la cursa d'aquest any és que el lliurament de dorsals es farà a la Casa de la Muntanya; que hi haurà una conferència esportiva a càrrec de César Canales, metge especialista en preparació de maratons i que per primer cop s'ofereixen allotjaments oficials. Pellicer ha destacat que entre els objectius hi ha, evidentment, "consolidar-se" dins el circuits VK, consolidar la cursa Classic amb més participants i incrementar la participació de joves i infants i aconseguir la màxima recaptació per a Kailash Home, l'entitat que aquest any es beneficiarà del suport de la Casamanya Extrem. També es vol incidir en fer conèixer la cursa entre el públic francès.

Tal com s'ha esmentat, l'horitzó més immediat de la Casamanya és ser dins la Copa d'Espanya i per aquest motiu, segons ha explicat Pellicer, s'espera que representants de la federació espanyola poguessin desplaçar-se a Andorra per avaluar el circuit i poder determinar si es pot fer aquest pas. Una qüestió, han destacat, que no només depèn de les bones condicions de la cursa sinó del fet que en ser una prova fora del territori espanyol potser no els 'encaixaria'.

La cursa compta amb el suport del comú d'Ordino i el conseller de Turisme, Esports i Dinamització, Jordi Serracanta, ha destacat que sigui una prova "totalment consolidada" i que "s'integra perfectament" al Casamanya, un dels cims més importants de la parròquia". A més, ha recordat que serà la primera vegada que se celebri la cursa des que la parròquia ha rebut la distinció Best Tourism Village i que precisament proves com aquesta serveixin per posicionar encara més la parròquia en l'àmbit internacional. A més, de manera aparal·lela a aquest esdeveniment la parròquia acollirà el mateix cap de setmana un mercat de segona mà en què els acompanyats dels participants i altres visitants podran trobar diversos productes. El conseller ha defensat que es tracta de dues cites que coincidiran per "dinamitzar" la parròquia en una època en què l'afluència encara és baixa.

tracking