POLIESPORTIU

L'any de Verdú amb el seu primer podi al circuit mundial

L’esquiador, amb la classificació per a les finals de la Copa del Món i el seu primer podi al circuit mundial, marca el 2023 esportiu

L'any de Verdú amb el seu primer podi al circuit mundial

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 2023 esportiu a Andorra té molts noms propis (també de col·lectius), però n’hi ha un que destaca per sobre de tot, el de Joan Verdú. I és que l’esquiador ha tancat un any que ha estat històric de principi a final. Primer va ser la classificació per a les finals de la Copa del Món de Soldeu, on va acabar en 15a posició al gegant, i després el tram inicial d’aquesta nova temporada, on ha aconseguit el primer podi de la història de l’esquí alpí nacional en una Copa del Món, amb el tercer lloc a Val d’Isère. També en la neu, però en esquí de fons, Irineu Esteve va aconseguir un espectacular setè lloc a la prova de 15 quilòmetres estil lliure del Mundial de Planica (Eslovènia), millor resultat d’un esquiador del país en un Campionat del Món.

L’altre gran nom propi de l’esport al país en aquest 2023 ha estat el de Mònica Doria, l’única esportista d’Andorra que ha aconseguit la classificació per als Jocs Olímpics de París 2024. La palista va obtenir el bitllet amb una magnífica sisena plaça al Mundial en la modalitat de canoa, en un any en què també ha sumat dues medalles a la Copa del Món (una plata i un bronze). Per acabar, individualment, el 2023 ha deixat un any d’alts i baixos per a Vicky Jiménez, amb alguns problemes de lesions, l’any en què ha fet 18 anys en un 2023 en què ha sumat dos títols ITF.

ALEGRIES COL·LECTIVES

Col·lectivament ha estat un any d’alegries, especialment per al MoraBanc Andorra i l’FC Andorra. Els de Natxo Lezkano van assolir l’esperat retorn a l’ACB, tot i que la categoria està costant ara potser més de l’esperat, mentre que l’FC Andorra va tancar una excel·lent primera temporada a Segona Divisió, acabant setè, a només un punt del play-off. Aquest 2023 ha estat també el de l’ascens frustrat del VPC a la segona divisió espanyola a causa de la normativa de llicències, el del primer títol de lliga de l’Atlètic Escaldes, el de l’estrena històrica de la selecció femenina de futbol a la Nations League amb quatre punts, o el de les 20 medalles als Jocs dels Petits Estats de Malta, els últims abans d’Andorra 2025.

RESUM DE L’ANY 2023

Esquí alpí

CLASSIFICACIÓ PER A LES FINALS, I PRIMER PODI HISTÒRIC

Joan Verdú ha tancat un 2023 de somni amb el primer podi de la història de l’esquí alpí nacional en una Copa del Món, amb el tercer lloc a Val d’Isère. L’esquiador, a més, va arrencar l’any classificant-se també per primera vegada a la història per a unes finals de la Copa del Món, va ser 15è a la cursa final a Soldeu.

Futbol

INICI ESPECTACULAR A L’ELIT

L’FC Andorra va completar un extraordinari primer any a Segona Divisió finalitzant en setena posició.

Bàsquet

RETORN A LA MÀXIMA CATEGORIA

El MoraBanc va aconseguir un ascens sense pal·liatius a l’ACB amb rècord de triomfs a la LEB Or.

Esquí de fons

MUNDIAL HISTÒRIC D’IRINEU ESTEVE

Irineu Esteve va fer història amb un setè lloc al Campionat del Món de Planica, millor resultat d’un fondista en un Mundial.

Tennis

ANY D’ALTS I BAIXOS PER A VICKY JIMÉNEZ

Tanca l’any com a 307a del rànquing mundial després d’un 2023 marcat per les lesions i on ha guanyat dos tornejos.

Rugbi

ASCENS FRUSTRAT PEL VPC

Tot i guanyar la Divisió d’Honor Catalana, la normativa de llicències espanyola fa que el VPC renunciïal play-off d’ascens.

Futbol

ESTRENA HISTÒRICA DE LA FEMENINA

L’equip de José Antonio Martín s’ha estrenat a la Nations League sumant quatre punts i acabant en tercera posició.

Piragüisme

DORIA OBTÉ BITLLET PER ALS JOCS

La palista es va assegurar el bitllet per a París 2024 després de la gran actuació al Campionat del Món.

Poliesportiu

20 MEDALLES ALS JOCS DE MALTA

La delegació andorrana va tancar els últims Jocs dels Petits Estats abans d’Andorra 2025 amb 20 medalles a Malta.

tracking