Comunicació

Un documental sobre Unzué, Premi Lliteras

El documental realitzat per TV3 i A Contracorriente que relata l’experiència de l’exporter del Barça, malalt d’ELA, s’endú la tercera edició

La ministra amb l'equip que ha fet el documental.

La ministra amb l'equip que ha fet el documental.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El documental Unzué: l’últim equip del Juancar es va endur la tercera edició del Premi Àlex Lliteras de periodisme esportiu, organitzat pel Govern, RTVA, el MoraBanc Andorra i el Diari d’Andorra, en una gala presentada pel periodista Gabriel Fernàndez i que va acollir el Centre de Congressos de la capital. L’obra guanyadora, que relata l’experiència de l’exporter i tècnic del Barça Juan Carlos Unzué, malalt d’esclerosi lateral amiotròfica (ELA), és una producció conjunta de TV3 i A Contracorriente Films, que van ser agraciats amb un premi dotat amb 4.000 euros.

Els autors, Xavi Torres, Santi Padró, Jesús Muñoz, Marta Colàs –que no hi va poder assistir– i Carles Comajuncoses, van recollir el premi de les mans del fill d’Àlex Lliteras, Roger, i Torres va explicar que un dels reptes principals era “visibilitzar i conscienciar” una malaltia minoritària –450 persones a Catalunya– com l’ELA. Per videoconferència, el mateix Juan Carlos Unzué va voler agrair el premi al Govern i a l’organització, i va demanar que la gent “s’uneixi a l’equip de la lluita per l’ELA”, ja que “si som més, serem més forts”. Xavi Torres va reconèixer que “estic preocupat per la situació de la malaltia, molt fotuda, i, segons els metges, la més cruel de totes”, i va afegir que el Premi Lliteras “no és per a nosaltres un premi més, perquè coneixia l’Àlex [Lliteras] i el Santi [Padró] va treballar amb ell”. El periodista de TV3 també va ser crític amb l’estat actual del periodisme, ja que, per a ell, aquesta professió “és passió i l’estem perdent. Quan vam començar, el periodisme era per fiscalitzar el poder i ara moltes de les noves generacions el que volen és ser presentadors, però no volen fer carrer. Avui el format és la tertúlia, i és un fracàs”. Per part seva, la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, va destacar durant la gala que guardons com aquest “reconeixen no la feina ràpida i immediata, sinó la feina ben feta, i aporten el seu granet de sorra en la defensa i la promoció del bon periodisme”.

D’altra banda, també es va lliurar l’accèssit, dotat amb 1.000 euros, a la periodista gironina i exredactora del Diari d’Andorra Clara Julià, pel reportatge Del pati de l’escola a primera divisió, publicat al Diari de Girona, i centrat en la figura d’Anna Junyent, una de les pioneres del bàsquet català. A l’acte, a més, es va reconèixer la trajectòria de la periodista esportiva Paloma del Río, que tot just es va retirar de la seva carrera el mes passat. Del Río va posar la veu durant moltíssims anys a les retransmissions de Radiotelevisió Espanyola (RTVE) de les competicions de gimnàstica rítmica, gimnàstica artística, patinatge artístic, hípica i innombrables Jocs Olímpics.

tracking