Futbol

La UEFA manté els premis als clubs per les prèvies europees

L’organisme destinarà 101 milions als clubs que juguen les prèvies europees

Duel de l'Inter Escaldes contra el Víkingur.F. GALINDO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La UEFA mantindrà un any més els pagaments als clubs que disputin les prèvies de les competicions continentals (Champions League, Europa League i Conference League) i que no arribin a les fases de grups dels diferents tornejos, i repartirà 101,2 milions d’euros entre aquests equips. La xifra correspon al 3% dels ingressos totals que l’organisme continental preveu obtenir amb les tres competicions, que enguany serà de 3,5 bilions d’euros, i aquí s’hi haurien de restar 3,8 milions d’euros que la UEFA destina, encara, a pal·liar l’impacte de la covid-19.

Des de fa tres temporades el criteri de repartiment dels premis és diferent i tots els clubs reben 100.000 euros per cada ronda prèvia que disputin (sigui quina sigui la competició en què competeixin), i la resta de l’import total depèn de la ronda en què siguin eliminats els equips en qüestió. Des que va estrenar-se la Conference League, tots els conjunts eliminats acaben en aquesta competició, i la ronda en què cauen acaba determinant la quantitat que reben les entitats. Així doncs, un equip que cau a primera ronda cobra 150.000 euros, a segona 350.000 euros, a tercera ronda l’import és de 550.000 euros, mentre que en cas de ser eliminat al play-off, els ingressos són de 750.000 euros. A aquestes quantitats s’hi han de sumar els 100.000 euros que cadascun dels clubs implicats obté per ronda disputada, i que acaba donant la xifra total que ingressa cadascun.

Pel que fa als tres clubs del país que disputen aquest estiu prèvies de competició europea (Atlètic Escaldes, Inter Escaldes i FC Santa Coloma), tocarà esperar encara per saber quina és la xifra total que acabaran ingressant, ja que tots tres estan encara vius a les prèvies. En tot cas, l’Atlètic Escaldes s’ha assegurat ja com a mínim 550.000 euros si cau a la segona eliminatòria (encara espera rival entre Partizani d’Albània i BATE Borisov de Bielorússia), i 850.000 euros si superés aquesta eliminatòria. Pel que fa als dos clubs del país que van entrar directament a la Conference League, Inter Escaldes i FC Santa Coloma, tots dos tenen assegurats un mínim de 250.000 euros en cas de no passar les eliminatòries contra Víkingur i Penyebont, respectivament. Si acabessin superant la ronda dijous, el premi ja ascendiria, com a mínim, a 550.000 euros.

A més dels diners que rep cada equip pel seu rendiment a les fases prèvies, la UEFA també paga 260.000 euros als campions de les lligues que no arribin a la fase de grups d’alguna de les tres competicions europees, com li passa al campió de la Lliga Multisegur Assegurances. En el cas d’Andorra, però, aquesta quantitat es reparteix entre tots els clubs del país tant de Primera com de Segona Divisió des de fa ja més d’una dècada.

ADEU A LA RONDA PRELIMINAR DE LA CHAMPIONS

El canvi de format de la Lliga de Campions de la propera temporada també afectarà Andorra, i és que des del curs 2024-2025 desapareix la ronda preliminar de la Champions i el campió tornarà a jugar una eliminatòria a anada i tornada. Des de fa uns anys, la UEFA va incloure la ronda preliminar, una final four que disputaven els campions de les quatre lligues amb menys coeficient de la UEFA en una seu neutral i a partit únic. Ara, al cicle 2024-2027, la UEFA torna al format anterior i els campions de les lligues entre la 23a i la 55a d’Europa jugaran una eliminatòria a anada i tornada. Així doncs, després d’uns anys sense Lliga de Campions al país, l’estiu vinent es tornarà a recuperar la presència de la màxima competició europea. A més, Andorra mantindrà les altres dues places europees de cara al proper cicle de competicions de la UEFA amb la classificació del vencedor de Copa i del segon de lliga a la Conference.

tracking