L'Andorra, líder del joc net però amb sis homes expulsats

L’FC Andorra és el líder del joc net i, en canvi, és el tercer equip amb més expulsions de Segona Divisió (6)

L'àrbitre del partit contra Las Palmas, López Toca, mostrant a Hector Hevel la targeta vermella directa.Fernando Galindo

L’expulsió d’Hector Hevel davant la UD Las Palmas al minut tres de partit, amb posterior xivatada del VAR, només ha destapat la capsa dels trons a l’FC Andorra. Més que destapar, reforçar l’esclat, ja que, sense que soni a excusa, les estadístiques mostren que l’equip tricolor i les decisions arbitrals no acaben de maridar del tot bé. I atenent la proposta de joc –és amb 391 el sisè conjunt que rep més faltes– i les intencions del conjunt d’Eder Sarabia hi ha algunes dades que criden molt l’atenció o que, almenys, són de difícil interpretació.

La més cridanera és que l’FC Andorra és el líder del joc net de la Segona Divisió, el que té millor fair play –és amb 346, l’equip que fa menys faltes– i, en canvi, és el tercer equip de 22 que ha patit més expulsions –sis– de tota la categoria. A més, de la mitja dotzena de vegades que els tricolors han acabat el partit amb 10 futbolistes, en cinc hi ha hagut previ pas pel videoarbitratge per fer canviar l’opinió que el jutge del partit havia pres en primera instància. La d’Hevel ha estat la darrera –López Toca havia penalitzat l’entrada del jugador de l’Andorra amb groga–, però abans n’hi ha hagut quatre més on el VAR ha estat decisiu. La primera la va veure a Anduva Dani Morer, davant el Mirandés, en un partit que Bakis va empatar al minut 98. Quatre jornades després, a Albacete, Carlos Martínez va relliscar i es va passar de frenada en un Carlos Belmonte negat d’aigua i l’entrada va ser castigada amb vermella directa al minut 27. El VAR va tornar a colpejar l’Andorra a La Rosaleda, contra el Màlaga al minut 85. Una acció que l’àrbitre, Galech Apezteguía, havia resolt amb un fora de joc de Rubén Castro, el videoarbitratge la va castigar amb vermella directa a Pastor. En la visita de l’equip tricolor a Osca (1-0) Martí Vilà va ser expulsat, també amb correcció del VAR, per doble targeta groga als minuts 22 i 57. A l’Alcoraz, a més, la segona amonestació a Vilà també va derivar en un penal a favor de l’equip aragonès que Juan Carlos va transformar i que va significar la derrota tricolor (1-0). El central Pastor va tornar a ser expulsat en la jornada 24 a l’Estadi Nacional contra l’Albacete, en una de les accions més recordades de la temporada. Va ser el dia que Eder Sarabia va posar el crit en el cel –l’Andorra va acabar perdent per 0 a 1– i va exclamar que “semblem els tontos del poble”. L’àrbitre, tal com va passar a Osca, va estar molts minuts revisant la jugada i va castigar una topada entre Pastor i Dubasin amb expulsió en entendre que el jugador de l’Albacete era el darrer home i es tractava d’una acció manifesta de gol. Cap dels dos supòsits es complien i Sarabia, que també va acabar expulsat, es va queixar amargament assegurant aquell dia que “ja m’agradaria que em tractessin com a l’Albacete o altres equips, potser tindríem 12 punts més. És la realitat. Ha de decidir l’àrbitre, no el VAR”. A més, per posar un altre exemple, a Burgos també es va viure una altra acció decisiva i desfavorable a l’Andorra. Després de revisar la jugada al VAR, Ais Reig va assenyalar penal per unes mans discutibles d’Altimira i que Curro Sánchez va transformar en el gol del triomf de l’equip castellà. Una més a afegir a unes dades contradictòries.

L'EQUIP TORNA AVUI A LA FEINA AL COMUNAL

Després del suat empat a l’Estadi Nacional davant la UD Las Palmas i de la sessió de recuperació dissabte al matí, el cos tècnic de l’FC Andorra va decretar dos dies lliures per a la plantilla. L’equip torna avui als entrenaments per començar a preparar el compromís de diumenge al camp del Cartagena, un partit clau on Eder Sarabia ja podrà seure a la banqueta. Qui serà baixa per sanció, evidentment, serà Hector Hevel, expulsat divendres.