POLIESPORTIU

L'esquí i l'Andorra, protagonistes en positiu de l'any

Els resultats de Cande Moreno i, especialment, Joan Verdú, i l’ascens del conjunt tricolor marquen un any per recordar

Un ascens històric

Creat:

Actualitzat:

El 2022 esportiu al país va tornar a estar carregat, com és habitual, però el gran protagonisme, almenys pel que fa a la part positiva, va ser per a l’esquí alpí i l’FC Andorra. Pel que fa a l’esport rei de la neu, aquest any ha estat el de la consagració de Joan Verdú, enduent-se la general de la Copa d’Europa de gegant, aconseguint un històric novè lloc al gegant dels Jocs Olímpics d’hivern de Pequín i tancant el 2022 amb dues magnífiques 12es posicions a la Copa del Món d’Alta Badia, que demostren que encara té molt camí per recórrer. També en esquí alpí enguany ha fet un pas endavant Cande Moreno, en un any que va arrencar amb el 12è lloc a la combinada alpina de Pequín i que ha tancat amb el 21è lloc a la Copa del Món de descens de Saint Moritz, sumant els primers punts al circuit mundial i convertint-se en la primera andorrana a entrar al Top 30 en una prova mundial de velocitat. A més de l’esquí, l’altre gran protagonista de l’esport aquest 2022 va ser l’FC Andorra, amb l’històric ascens a Segona Divisió aconseguit el 21 de maig després d’imposar-se 1 a 0 a l’UCAM.

En l’àmbit positiu, el 2022 també ha estat un gran any per a Mònica Doria, que va penjar-se quatre medalles de bronze durant l’estiu a la Copa del Món, Mundial i Mundial sub 23, o per a Vicky Jiménez Kasintseva, que segueix amb la seva progressió i tanca l’any en el lloc 156 del món, quan havia començar l’any sent la 255. El 2022 va deixar també una Nations League de rècord per a la selecció absoluta, el solidari gest de Nahuel Carabaña a l’Europeu, aturant-se durant la cursa per ajudar un rival, o el canvi de lliga del VPC 51 anys després.

La part negativa d’aquest 2022 va ser el descens del MoraBanc a la LEB Or després de caure a casa contra el Tenerife a l’última jornada de la manera més cruel possible amb la cistella a l’últim segon de Gio Shermadini. Els tricolors, però, van canviar de xip a la segona meitat de l’any i estan realitzant una bona temporada a la segona categoria del bàsquet espanyol, decidits a tornar a l’elit l’any que ve.

RESUM DEL 2022

Esquí alpí

SALT A L'ELIT DE VERDÚ I CANDE

Verdú va endur-se la general de la Copa d’Europa de gegant, novè al gegant dels Jocs i 12è en dos gegants de la Copa del Món. Cande va ser 12a als Jocs i va sumar els primers punts al circuit mundial.

Futbol

UN ASCENS HISTÒRIC

L’FC Andorra va aconseguir pujar a la Segona Divisió per primera vegada en vuitanta anys d’història. Els homes d’Eder Sarabia s’estan fent un forat a l’elit del futbol espanyol.

Bàsquet

UN DESCENS DUR I CRUEL

El MoraBanc va baixar amb una cistella de Shermadini a l’últim segon, però ja treballa per tornar a la Lliga Endesa.

Piragüisme

PÒQUER DE BRONZES DE DORIA

Mònica Doria va penjar-se quatre bronzes a l’estiu al Mundial, Mundial sub 23 i Copa del Món, i ja pensa en París 2024.

Tennis

VICKY JIMÉNEZ SEGUEIX PUJANT

Vicky Jiménez segueix progressant i ja és la 156a del món. Enguany, a més, ha guanyat un nou títol ITF.

Futbol

NATIONS LEAGUE DE RÈCORD

La selecció absoluta va tancar una Nations League de rècord amb vuit punts i ja pensa en el proper Preeuropeu.

Esports de neu

ESTEVE CARA, MAEVA CREU

Esteve va quallar un bon 2022 amb el sisè lloc al Tour de Ski com a resultat destacat i Maeva ha patit un calvari de lesions.

Poliesportiu

EL MULTISPORT AUGMENTA LES XIFRES

L’Andorra Multisport Festival va millorar la seva participació a la segona edició i esperar superar-la de cara al 2023.

Rugbi

CANVI HISTÒRIC DEL VPC ANDORRA

L’equip masculí del VPC disputarà 51 anys després les lligues catalanes i deixa França. El femení va guanyar la Primera Catalana.

Atletisme

UN GEST PER RECORDAR

El solidari gest de Nahuel Carabaña a l’Europeu amb un rival que va lesionar-se va fer la volta al món.

tracking