Trencar barreres en l'arbritatge

Marta San Juan, Ainhoa Fernández i Clàudia Cerdà van formar la tripleta arbitral que va dirigir la UE Santa Coloma B-Ranger’s

Trencar barreres en l'arbritatgeCOKE DEPORTES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El cap de setmana passat, a la jornada 9 de la Lliga Unida de futbol, la segona categoria nacional, es va donar un fet que està cridat a trencar molts estereotips. Una circumstància que no deixa de ser un pas més en un camí encara per acabar de traçar però que, a poc a poc, sembla adoptar la naturalitat que mereix. El partit entre la UE Santa Coloma B i el Ranger’s, que va acabar amb victòria colomenca per 4-2, va ser dirigit per tres noies, per primera vegada a Andorra. El trio arbitral format per Marta San Juan com a jutge principal, auxiliada a les bandes per Clàudia Cerdà i Ainhoa Fernández, van ser les protagonistes del quilòmetre zero de l’arbitratge femení i de l’arbitratge andorrà en general.

El cap del comitè de designació arbitral és José Barbosa, qui sosté que va escollir San Juan, Cerdà i Fernández per dirigir el partit perquè “estan perfectament capacitades per fer-ho”. En aquest sentit, afegeix que “la Marta porta més temps en el món de l’arbitratge, dirigint partits com a auxiliar a la Lliga Multisegur i hi està més acostumada. La Clàudia i l’Ainhoa porten menys temps però tenen molt de futur”. A més, “les volia provar a les tres juntes i les vaig assignar al Santa Coloma-Ranger’s i va sortir tot perfecte. Van acabar contentes”, assegura. Barbosa revela que aquest només ha estat el primer cop que coincidiran juntes i que, segurament, xiularan el 7 de març l’UE Santa Coloma B-UE Engordany B que es disputarà a Ordino. “Hi ha més noies que s’estan preparant i que aviat les veurem dirigint més sovint”, exposa.

Una de les tres àrbitres, Clàudia Cerdà, confessa que “vaig tenir molt bones sensacions de la feina conjunta realitzada i em sento molt còmoda i molt agraïda per poder gaudir d’una oportunitat com aquesta”. Cerdà creu que “el fet d’arbitrar com a conjunt femení ens enorgulleix moltíssim perquè observem millores i una cerca d’igualtat entre sexes en aquest món per la qual tant s’està lluitant”. Per part seva, Edgar Oto, el tècnic del filial de la UE Santa Coloma, assegura que “és una fita per a l’arbitratge andorrà” i que “quan vaig saber que ens xiulaven tres dones vaig pensar que seria un dia històric, que quedaria per al record i em va semblar genial”. Oto afirma, a més, que “van fer un arbitratge molt bo, gairebé impecable”. Per part del Ranger’s també es va subratllar que l’arbitratge de les tres noies va ser força bo.

Incident aïllat al final

Malgrat tot, hi ha certs vicis que semblen més complicats d’erradicar. Si durant els 90 minuts, Marta San Juan i les seves auxiliars no van tenir més complicacions que les típiques i lògiques que es deriven del joc, a la finalització del partit sí que va tenir lloc un incident lamentable que va suposar la targeta vermella directa per a un jugador del Ranger’s que va amenaçar i insultar greument San Juan. “No és el primer cop que ha de patir això [la Marta] i sembla que pel fet que sigui dona sigui més fàcil insultar-la”, explica Barbosa. “En acabar el partit estava una mica nerviosa, però té moltes taules i ràpidament va oblidar l’incident”, afegeix. Clàudia Cerdà lamentava que “existeix cert sentiment d’indignació pel que a nosaltres respecta però confiem que de cara a un futur a curt termini podrem aconseguir lluitar envers atrocitats d’aquest tipus”.

Ainhoa Fernández, per part seva, destaca que “vam acabar molt contentes i va ser un dia molt important per a l’arbitratge andorrà. A més, m’està agradant molt arbitrar i ho gaudeixo molt”. Fernández, però, no oblida “el trist incident que vam patir a final del partit”. Un fet que, de ben segur, no va aconseguir entelar ni tacar les bones sensacions d’haver pogut dirigir les tres juntes un partit oficial.

Marta San Juan podria aviat xiular un partit a la Lliga Multisegur com a àrbitre principal. “L’any passat ja vaig estudiar donar-li’n un, però al final vam preferir esperar. No trigarà gaire” destaca el cap del comitè de designació, que va deixar caure que “depèn de com vagi tot no descarto assignar-li un partit de play-off aquesta mateixa temporada”. Clàudia Cerdà i Ainhoa Fernández seguiran dirigint partits de la Lliga Unida com a auxiliars i, cada vegada serà més freqüent veure-les les tres juntes. Arribarà el dia que veure una noia arbitrar un partit a les màximes categories ja no sigui notícia.

tracking