reportatge

Sinònim d'èpica

El darrer pas del Tour de França pel país, el 2016, va deixar imatges espectaculars, com ara la pluja a l’arribada a Arcalís amb el triomf d’etapa de Domoulin. La triple jornada a Andorra de la ‘Grande Boucle’ prevista per al 2021 ja se celebra entre els ciclistes residents.

Sinònim d'èpicaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’arribada del Tour de França per a l’edició de l’any vinent està sent, lògicament, molt celebrada pels ciclistes professionals que resideixen al país. Per a ells seran jornades especials i una nova oportunitat de poder posar Andorra a l’aparador de l’esport mundial. “És una gran ocasió d’ensenyar a tot el món les nostres muntanyes, on entrenem i un entorn com l’andorrà”, introdueix el ciclista de Movistar Carlos Verona. El missatge és unànime i tothom coincideix que l’arribada del Tour de França “és una excel·lent notícia per al país”, com subratlla el seu company d’equip, també resident, Eduard Prades. “Amb els recorreguts i els ports que tenim a Andorra es poden fer etapes èpiques”, intervé l’exciclista i actual director del Bahrain-McLaren, Xavi Florencio. Assenteix amb el cap el corredor del Team Ineos David de la Cruz: “És evident que és una notícia fantàstica per al país. Fer dues o tres jornades d’una gran cursa és una inversió molt interessant, tenint en compte tot el que arrossega el Tour.” A més, afegeix, “el retorn que suposaria per a Andorra es veuria multiplicat per l’afluència de gent i el públic que voldrà veure la cursa”. “Fins i tot és important la jornada de descans, que es fa aquí, per la imatge que projecta a l’exterior, i si al final es fa també la sortida d’etapa encara serà més positiu”, aporta Florencio.

Arribada a Pal o a Arcalís

Andorra acollirà la caravana del Tour la segona setmana de cursa, segurament pels volts de la 15a etapa. El que sembla clar és que la primera jornada acabarà amb ascensió a Pal o a Arcalís. “Personalment, m’agradaria més un final d’etapa a Pal, perquè és a la Massana i és on visc. A més, hi hauria un port que conec molt bé i m’agrada com és el coll de la Botella”, indica Verona. El ciclista madrileny afegeix que “també hi ha el port de Cabús, una variant de Pal, una mica més llarga, i que és, en la meva opinió, un dels ports amb les millors vistes d’Andorra. L’espectacle està garantit i tant de bo el final d’etapa sigui aquí”. “Els dos són ports molt durs. Totes les arribades que hi ha hagut a les visites del Tour a Andorra han estat a Arcalís i tothom sap que és un port molt emblemàtic”, afirma Florencio. Prades somriu i sosté que “Pal és una mica menys dur i suposo que l’arribada seria al pàrquing de Vallnord o al coll de la Botella, que la faria molt interessant”. En aquest sentit, Florencio va indicar que “Pal sí que ha tingut arribades de LaVuelta i depenent per on s’arribi, si per Escaldes, per Beixalís o Canillo, fa que sigui, segur, una etapa molt dura”. Tradicionalment, Andorra i els seus ports han estat sinònim d’èpica i ara per ara “està immillorablement posicionada en el terreny del ciclisme professional”, afirma Verona. El corredor madrileny assegura que “em fa molt content saber que l’any que ve tindrem etapa aquí, a casa”, i reconeix que “és evident que córrer allà on entrenes cada dia és molt especial i, a més, tenint la família a prop. Tinc moltes ganes que arribi”. Malgrat la duresa i el patiment que sembla que haurà de suportar el pilot, “no crec que la cursa acabi sentenciada a Andorra, però sí que es podran veure diferències interessants de cara a la setmana resolutiva”, sentencia Verona. “Venim d’un any molt complicat amb la Covid i que vingui al país el Tour de França, un esdeveniment d’aquesta magnitud, és donar un missatge d’optimisme”, va sentenciar De la Cruz.

tracking