Justo Ruiz

“L'esport del país està en un dels millors moments de la història”

El secretari d’Estat d’Esports analitza els seus primers mesos al càrrec, i destaca que la polèmica amb la gespa de l’Estadi Nacional va ser el seu pitjor moment

“L'esport del país està en un dels millors moments de la història”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Justo Ruiz porta tota la vida lligat al món de l’esport, primer des de la gespa i les banquetes, i des de fa uns mesos com a secretari d’Estat d’Esports.

Porta poc més de mig any al càrrec, quin balanç en fa?

De moment molt positiu perquè realment és una experiència espectacular i viure l’esport des d’un altre vessant, i adonar-te que es poden fer i canviar moltes coses per buscar una millora, i en això estem.

En quin moment està l’esport del país?

Crec que podem dir que en un dels millors moments de la seva història. Si parlem de resultats, tenim una tennista que acaba de guanyar l’Open d’Austràlia júnior amb 14 anys, a Irineu Esteve, que si fóssim conscients de com competeix i contra les potències que ho fa es valoraria més tot el que està fent, i també té un futur espectacular al davant, o també Mònica Doria, que ha fet mínima per als Jocs Olímpics. Però també és cert que s’ha d’entrar més a fons, veure com estan les federacions, les programacions i els projectes, i aquí hi ha encara camí per millorar.

Com es troba el desplegament de la Llei de l’Esport?

Ja tenim en marxa el desplegament dels reglaments, i estem treballant en una de les coses que pot tenir més impacte en el món de l’esport, que és la disposició per poder facilitar que les empreses que donin suport, esponsoritzin o patrocinin els clubs o federacions tinguin avantatges fiscals.

Algunes federacions havien demanat ampliar el programa d’esquí-estudi als seus esports.

És un dels nostres objectius, però és un projecte transversal i Educació té una importància vital. No podem trencar un model d’educació per crear-ne un d’esports, però sí que podem treballar conjuntament i fer compatible poder estudiar i entrenar-se. Les federacions hauran de fer la seva tria de talent, i no serà obert a qualsevol, sinó molt definit i donarà oportunitat als esportistes que tinguin un cert talent.

S’arribaria al curs vinent?

És complicat perquè el projecte del curs que ve educació ja el té molt clar, i tampoc volem precipitar-nos. Per complir un objectiu no tirarem endavant el projecte precipitadament i que després hi hagi mancances.

Com està el conveni de col·laboració entre Catalunya i Andorra?

El 15 d’abril rebrem la visita de la delegació catalana, hi ha serrells per definir, però tenim la intenció de signar-lo. A fora ens veuen com un país molt atractiu per realitzar qualsevol esport o concentració, i una línia en què hem de treballar és publicitar-nos com a destí espectacular d’esport, aprofitant la situació geogràfica, i que al 2024 els Jocs Olímpics seran a París.

Imagino que el futur centre d’alt rendiment en alçada hi ajudarà.

I tant, al 2015 es va tirar endavant com un projecte interessant, i ara que s’ha desencallat a nivell judicial, l’objectiu és tirar-ho endavant. També és un projecte transversal amb molts ministeris i s’ha de buscar la millor manera de buidar-ho, perquè és un edifici amb molta història, i treballar perquè es pugui desenvolupar al més ràpid possible perquè serà una referència a nivell europeu.

Hi ha hagut diverses reunions amb l’FC Andorra per parlar del nou estadi, com estan les converses?

Jo personalment no he tingut cap reunió de l’estadi. És evident que el projecte és engrescador i estan a una categoria que és a un pas del futbol professional i Govern hi ha de fer costat. Ara juguen a un camp comunal a Encamp, hi ha un projecte futur amb l’Estadi Comunal d’Andorra la Vella, i haurà de ser l’FC Andorra qui ens comuniqui el seu parer i què pretenen en el futur.

Ja s’ha signat el conveni d’us de l’Estadi Nacional entre les federacions de futbol i rugbi?

Vaig demanar a la ministra de quedar fora d’aquesta comissió per evitar malentesos o males intencions, perquè vinc del món del futbol com tothom sap, i jo l’únic que vull és que hi hagi el millor acord tant per al rugbi com per al futbol. Estic convençut que hi haurà un acord aviat.

La polèmica amb la gespa ha estat el seu pitjor moment des que és al càrrec?

Va ser un moment molt dur perquè vaig tenir la sensació que el problema es creava perquè havia arribat jo al càrrec, i va ser una decisió que m’havia trobat, i jo vaig intentar gestionar-la de la millor manera possible. Es van donar totes les facilitats al rugbi per entrenar-se en altres instal·lacions. Arribar i veure tota la polèmica em va treure moltes hores de son i em va fer pensar que si els quatre anys són així, no arribaré [riu].

Vicky Jiménez debuta demà un torneig professional. Des de Govern s’assegura seguir col·laborant-hi?

Sí, ja està parlat, i és la ministra qui ho ha pilotat i ha presentat el projecte al Consell de Ministres i s’ha donat l’OK. Tothom està d’acord que se li ha de donar suport, però és cert que ens ha agafat en un moment en què el pressupost ja està tancat, i hem de buscar com podem aportar una sèrie de diners a aquest projecte perquè pugui treballar amb tranquil·litat.

Som a 15 mesos dels Jocs dels Petits Estats, què pot suposar per al país?

A nivell esportiu pot possibilitar a les federacions que participen exposar el seu treball, les planificacions, competir per guanyar, i per també desenvolupar el seu projecte. A més, hem de fer partícips els comerços i la gent del carrer, intentar que els esportistes de fora tornin i marxin amb una imatge d’un país modern i acollidor, i hem de demostrar que Andorra es bolca totalment. Tenim una gran oportunitat, i tot i que són uns Jocs petits, són els nostres jocs, i hem d’intentar que surtin el millor possible.

Les principals incerteses són l’estat de la piscina dels Serradells i de l’Estadi Comunal. Arribaran a temps?

Estic convençut que la piscina estarà en condicions, però hem de ser coherents, i si hi ha darrere un projecte hem d’entendre que fer una obra per una setmana de Jocs potser no seria coherent, i estic segur que tindrem una pista d’atletisme homologada on es puguin realitzar tots els esdeveniments en condicions.

tracking