reportatge

Més aventura que mai

El pilot resident Cyril Despres disputarà finalment el ral·li Dakar amb un ‘side by side’ de l’equip Red Bull en una edició que serà especial per a ell. Tindrà com a copilot Mike Horn, un aventurer extrem nascut a Sud-àfrica que ve de creuar el Pol Nord.

Més aventura que maiAUTOMÒBIL CLUB ANDORRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan Cyril Despres va trencar el seu contracte amb l’equip Mini X-Raid a principis d’octubre, poc podia imaginar que estaria a punt de fer un nou Dakar (arrenca el dia 5 a l’Aràbia Saudita), i no només de participar-hi, sinó de fer-ho com farà aquest, amb un side by side, i amb l’aventurer extrem sud-africà Mike Horn com a copilot en aquesta nova aventura. El resident va decidir trencar amb Mini perquè “volia fer alguna cosa diferent que estar sempre al davant i lluitar per la victòria com ja havia fet amb motos i cotxes, i fa 20 anys que dedico la meva vida al Dakar, i el del 2020 el volia fer a la meva manera”. Després va arribar l’oferiment per ser el cap del Red Bull Junior Off-Road, el nou programa de la marca de begudes energètiques que buscarà el futur campió del Dakar. Red Bull ja comptava amb un programa de joves pilots a la Fórmula 1 i en el món del motociclisme, i va llançar-se a l’aventura també en el món dels raids, i va ser llavors quan van pensar en Despres com a coach i professor per als joves talents, en aquests cas americans. Però la sorpresa va arribar tot seguit, ja que un dels joves del programa es va quedar sense opcions de participar al Dakar per problemes burocràtics, i va aparèixer l’opció perquè fos ell el tercer pilot de l’equip, una proposta que ell va acceptar i que va fer canviar el plàning de final d’any per preparar-se per a un nou Dakar. De fet, entre riures comentava que “els últims mesos he menjat menys per preparar-me per a la cursa”. Despres portarà un side by side amb un motor turbo de 1.000 centímetres cúbics i 177 cavalls de potència que pot arribar als 140 quilòmetres per hora, i va assenyalar que “estic molt content de com s’ha organitzat tot, perquè amb moto i cotxe sempre competia per estar al davant de tot i lluitar per la victòria, i ara serà tot diferent, perquè és una categoria petita i serà un Dakar força especial per a mi”, i va afegir que “aquesta categoria no és tan ràpida ni els cotxes són tan cars, però és més igualada i hi haurà sobre 50 side by side enguany”. Preguntat pels objectius per aquest Dakar, el resident va manifestar que “vam fer força tests i tenim un vehicle molt eficient, si hagués sigut al Dakar del 2019, jo crec que hauríem estat dins del Top-5 segur”.

Copilot ideal per a l'aventura

Però més enllà del canvi de categoria, la gran novetat i il·lusió de Despres per aquest Dakar serà el seu copilot. Es tracta de Mike Horn, un aventurer extrem nascut a Sud-àfrica que durant les últimes setmanes estava creuant el Pol Nord amb trineu, i es va fer famós el 2001 després de completar un viatge per la línia de l’Equador sense cap vehicle motoritzat en una expedició de 18 mesos. Sobre Horn, Despres va assenyalar que “serà la bomba, és un aventurer a qui li agrada provar noves experiències”, i va afegir que “mai ha pujat a un cotxe ni ha vist un roadbook, així que serà important i diferent”. Per últim, va concloure que “soc fan seu des de fa 15 anys, vaig tenir sort de trobar el meu ídol, i ara competirem junts”. Enguany, per a Despres, el Dakar serà més aventura que mai.

tracking