Esqui d'estil lliure

Andorra, escenari decisiu

Ordino Arcalís acull la quarta cita del Freeride World Tour, a partir de la qual hi ha un tall que definirà qui seran els finalistes

Andorra, escenari decisiuFernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El Freeride World Tour torna a Ordino Arcalís per cinquena vegada consecutiva i ho fa convertint la cita andorrana en un punt clau. Al Principat se celebrarà la quarta prova del calendari de l'FWT, que marcarà un punt i a part esportiu, ja que definirà quins seran els riders que passaran a la final de Suïssa. Aquest punt de tall també decidirà quins seran els que formaran part de la prova reina de l’esquí d’estil lliure de l’any vinent, per tant, Ordino Arcalís serà l’última estació que els vegi a tots junts.

L'escenari escollit per celebrar la competició és el pic Fourcat, a Tristaina. La qualitat de la neu en aquesta zona ha estat el motiu que ha decantat la balança. Els esquiadors hauran de fer una baixada d’entre 400 i 600 metres. La prova es disputarà demà gairebé amb tota seguretat, tot i que el dia podria variar en funció del temps. “Soc optimista de cara a dissabte i confio que tindrem una molt bona competició”, va dir Nicolas Hale-Woods. El CEO de l’FWT també va explicar ahir que “a Andorra i a Ordino Arcalís, el Freeride World Tour se sent com a casa. He vist els riders a l’hotel i a Ordino i els he vist molt contents. Això és mol important per a un esdeveniment com aquest”. I és que les muntanyes andorranes els ofereixen quelcom que no troben en altres indrets: “Cada any, sigui quina sigui la neu i el temps, hem trobat un molt bon escenari per a la competició. Això no és únic, però tampoc no és gens habitual i és clau per a l’èxit de la competició.”

Una altra de les particularitats de la cita d’aquesta temporada és que el descens es farà sobre neu primavera, una superfície diferent que la que van trobar a Hakuba, al Japó, a Àustria i al Canadà en esdeveniments anteriors. Halle-Woods va dir que “d’aquesta manera el campió mundial demostrarà que és el millor, esquiador o surfista de neu”.

Kristofer Trudell, vigent campió i actual segon classificat a la general, ja sap què és guanyar a les muntanyes del Principat, les quals va qualificar d’especials: “Sempre hi hem tingut escenaris diferents i això les fa molt més interessants, aquí no baixem sempre per les mateixes cares. Sempre és excitant baixar per cares noves.” El suec, que ja té el bitllet per a la final de Suïssa a la butxaca, va reconèixer que les munta­nyes d’aquí “tenen similituds amb les del meu país, però són més altes i divertides”.

El futur immediat del Freeride World Tour està garantit, ja que a banda de la present, l’edició de l’any vinent està assegurada i tancarà un primer cicle de sis anys on Andorra és l’epicentre mundial de l’esquí d’estil lliure. Pel que fa a la possible renovació del contracte, el director d’Ordino Arcalís, Xabier Ajona, demana paciència tot i que les intencions són clares: “Sabem que tenim el d’aquest any i el del vinent, a l’estiu ens tocarà tornar a parlar-ne, però hem de tenir en compte que hi ha una sèrie de compromisos i que per poder confirmar-los el més prudent és esperar.” Tot i que no va voler llançar campanes al vol, Ajona va admetre que “la intenció de tothom és continuar amb aquesta relació. Està sent positiva per al país, perquè encaixa amb l’estratègia de donar a conèixer Andorra com un país de muntanya i de neu capaç de rebre i organitzar esdeveniments en l’àmbit mundial”. Pel que fa a a l’estació, Ajona va declarar que s’està consolidant com a escenari de l’esquí d’estil lliure. “Ens està donant una notorietat que ens fa més reconeguts a fora any rere any”, va manifestar.

El cap de setmana es completarà amb la disputa d’ElDorado Freeride, prova en categoria júnior, diumenge. En aquesta competició destaca la presència de l’andorrà Joan Aracil, que és vuitè a la classificació general a hores d’ara. Aquesta prova es disputarà al port del Rat si no hi ha cap canvi d’última hora.

tracking