Adeu al preeuropeu de 3x3Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra no tornarà a ser capital europea del bàsquet 3x3, com a mínim de moment i malgrat haver-ho estat els tres darrers anys. Tot i que la FAB –Federació Andorrana de Bàsquet– tenia un preacord amb la FIBA per organitzar el qualifier del Campionat d’Europa d’aquest esport per als propers tres anys, la manca de pressupost i de suport intern han portat l’entitat a prendre la decisió de no tirar el projecte endavant de cara a l’any vinent.

Etiquetes:

“Qüestions monetàries impedeixen que organitzem el Preeuropeu l’any 2019”, va admetre amb cert desencís Manel Fernández, president de la FAB, que va agrair al comú d’Escaldes-Engordany el suport durant els tres anys que la cita ha estat al Principat. Així mateix, va fer extensiu aquest missatge a Vall Banc per apostar pel projecte els dos últims anys, i a la resta dels patrocinadors. “Malgrat tot això, el qualifier continua sent deficitari i un cop acabat aquest primer cicle de tres anys havíem de signar-ne un de tres més amb FIBA, però hem vist que no teníem prou suport intern perquè el projecte sortís, com a mínim, neutre”. Un cop analitzat l’escenari, la federació va decidir que no es podia fer càr­rec de la iniciativa, que el curs passat va deixar un dèficit de 25.000 euros. En aquest sentit, cal destacar que l’entitat nacional disposa d’un pressupost aproximat de 90.000 euros, per tant, l’esmentat dèficit significa una xacra important.

El capítol de renúncies per manca de recursos econòmics de la FAB, però, no acaba aquí. La selecció masculina no podrà representar el país al Premundial de Puerto Rico malgrat haver-se classificat per a la competició i els combinats femenins sub-23 i sub-18 tampoc ho podran fer als Mundials de les dues categories, que tindran lloc a Xina i Mongòlia, respectivament. “Segurament si fossin més a prop hi podríem ser, hi ha 8 països classificats i nos­altres en som un, és un cop dur per al 3x3”, va dir el director tècnic de la FAB, Jaume Tomàs.

Per sort, no tot van ser renúncies i males notícies. Prova que la FIBA valora Andorra com a país de cultura del bàsquet i amb una capacitat organitzativa difícil de trobar en llocs de molta més envergadura és que el Campionat d’Europa C sub-18, tant en categoria masculina com femenina, es disputarà al Principat entre final del mes de juliol i principi d’agost del 2019. En aquest sentit, Manel Fernández va voler destacar que el mateix estament europeu havia estat qui havia demanat a la FAB que es fes càrrec de les dues competicions i no tan sols d’una, com estava previst en un pla inicial: “Ens vam endur una sorpresa quan la FIBA ens va demanar si estàvem disposats a organitzar tant el campionat masculí com el femení. Aquesta situació no és normal i després de valorar-ho vam decidir tirar-ho endavant.” L’Europeu C reunirà 16 equips, nou dels quals seran masculins i set, femenins. Les dates definitives, així com la llista final de participants, encara es desconeixen, però Fernández ja va avançar que a banda del pavelló Joan Alay es podria necessitar alguna altra instal·lació.

FUTURES COMPETICIONS I NOUS PROJECTES

Andorra és un dels països del món on el bàsquet 3x3 ha arrelat amb més força i malgrat el desencís de no poder ser la seu del Preeuropeu, les seleccions absolutes masculina i femenina sí que hi participaran. La competició es disputa els dies 29 i 30 de juny de l’any vinent i des de la federació s’hi ha garantit la presència dels dos combinats nacionals. En un altre marc, l’evolució de la disciplina és un dels punts clau i més engrescadors per a l’entitat. És per això que a través de la mateixa FIBA, la FAB ha engegat un projecte que arrenca també l’any vinent i que té com a únic objectiu captar nenes per tal que comencin a jugar a bàsquet. El dèficit actual de jugadores impedeix que Andorra competeixi en algunes categories tant en 3x3 com en 5x5, i amb la posada en marxa de l’esmentada iniciativa el que es pretén és que nenes que no han jugat mai a bàsquet s’interessin per l’esport i puguin acabar dins la disciplina del MoraBanc.

tracking