Esquí de fons

Temporada de canvis

Irineu Esteve s’endinsarà en el circuit de Copa del Món amb l’objectiu d’entrar als punts

Temporada de canvisXavier Pujol

Temporada de canvis per a l’esquí de fons, que l’any passat va deixar el millor balanç possible. La federació va presentar ahir els objectius que es plantegen de cara a aquest hivern i que seran més ambiciosos que el passat, en què els bons resultats d’Irineu Esteve van anar molt més lluny de les expectatives. El tercer lloc al circuit de Copa d’Europa ja va fer que a l’abril s’anunciés que l’esquiador de fons andorrà trauria el cap en Copa del Món aquest any, i així ho farà, almenys les primeres setmanes, començant amb la cursa de Lillehammer (Noruega) el cap de setmana del 2 i 3 de desembre.

L’objectiu serà treure punts a cada prova, és a dir, acabar entre els 30 millors. “Sempre he volgut estar a la Copa del Món, però veurem com comencem les primeres curses i mirarem si és possible el Top-30. Les sensacions ara són bones. Penso que si seguim com fins ara crec que sí que es podrà fer”, va exposar Esteve.

Amb tot, els grans al·licients de la temporada seran el Mundial sub-23, una altra vegada, i els Jocs Olímpics, pels quals ja tenen els requisits internacionals de classificació complets, però falta complir amb els que marcarà el Comitè Olímpic Andorrà. “L’objectiu global serà consolidar-se en la Copa del Món”, va assenyalar el tècnic de la federació, Joan Erola, que afegia que “és cert que la posició és important, però el que mirarem sobretot és la diferència de temps respecte dels que estan al davant”.

Camins separats

La introducció d’Esteve en Copa del Món obligarà que ell i l’altra integrant de l’equip de fons de la federació, Carola Vila, ja no vagin junts a totes les competicions, ja que la corredora seguirà centrada en la Copa d’Europa júnior, una categoria que no abandonarà fins la temporada 2019/2020. Malgrat que Esteve encara anirà fent alguna prova del circuit continental i coincidiran, per exemple, en la primera, a Premanon (França) el 9 de desembre, aquesta diferència de calendaris ha portat la federació a incorporar una nova entrenadora per a l’equip femení. L’exesquiadora de fons i actual corredora de muntanya, Laura Orgué, s’incorpora com a tècnica de Vila. La seva relació amb Erola ha estat clau en aquest ‘fitxatge’ per la federació. “Estic contenta de ser la incorporació que l’equip necessitava. Fa molts anys que ens coneixem amb el Joan, que va ser durant molt temps el meu entrenador. M’agrada la filosofia de treball i l’entrega que tenen”, indicava la catalana, que va comentar que es dedicarà exclusivament a fer d’entrenadora durant l’hivern, i a l’estiu reprendrà la competició en curses de muntanya.

La seva experiència serà clau per a la millora de Vila, que es marca el Mundial júnior com a al·licient en una temporada en què espera fer un salt qualitatiu. “Crec que aquest any pot estar lluitant entre les 10 i 15 millors de la categoria i que la Laura li pot donar un plus important”, asse-nyalava Erola. Per la seva part, la corredora va comentar que incorporar la Laura “és la millor solució, crec que em pot aportar molt i també hi ha la part que és una entrenadora femenina”.

Abans de fer les primeres curses, l’equip de fons farà una estada a Livigno (Itàlia) del 13 al 21 de novembre i el 26 de novembre encetarà la competició amb una prova FIS a Gaalaa (Noruega).