Bàsquet

Play-off... i Europa?

La vuitena posició del MoraBanc a l’ACB fa pensar que rebrà una invitació per jugar el curs vinent una competició continental

Play-off... i Europa?Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El MoraBanc Andorra va ser objecte d’elogis i felicitacions durant tota la jornada d’ahir. Mitjans espanyols, xarxes socials, col·laboradors,... Tots es van rendir a la gran temporada del conjunt del Principat en la qual s’han assegurat participar en la Copa del Rei, en què van deixar una excel·lent imatge, i als play-off, en què no s’espera menys d’ells. El club encara paeix i assaboreix la històrica certificació de la vuitena plaça, alhora que comença a preparar l’últim partit de la fase regular d’aquest diumenge contra el Reial Madrid, un duel en el qual hi haurà poc en joc més enllà d’obtenir un rècord brillant a casa de 15 a 1 i de completar la festa de celebració amb l’afició.

Malgrat tot, hi ha un altre factor que ha de començar ja a tenir en compte i amb el qual es posarà a treballar tan bon punt acabi la campanya: la possibilitat de jugar competició europea l’any vinent. El bàsquet no funciona com el futbol, i no per haver quedat en la vuitena posició es té automàticament assegurada una posició continental. Han de ser convidats per inscriure’s a l’Eurocup o la Basketball Champions League, fet que es preveu que succeeixi, ja que tradicionalment els equips de play-off han tingut dret a anar a Europa, i fins i tot altres que han quedat per sota hi han accedit, com és el cas del RETAbet Bilbao i l’Iberostar Tenerife aquesta temporada, per exemple.

Tot fa pensar que el MoraBanc es podrà inscriure a les competicions europees de cara al curs que ve gràcies al que s’ha realitzat en aquest. Ara bé, el club ha d’estudiar abans la viabilitat de poder competir en una segona competició a més de la lliga Endesa. “Ara mateix hi ha dues competicions on podríem jugar, però primer t’hi han de convidar. A més, hem de decidir si volem jugar o no. Haurem de fer un debat a fons, valorar-ho tot plegat i veure si estem preparats per lluitar per una competició europea i compaginar-la amb una ACB que a dia d’avui encara no sabem com serà”, assenyalava el president del MoraBanc, Gorka Aixàs. El màxim mandatari de l’entitat tricolor deixava clar que “d’il·lusió n’hi ha molta, sense cap mena de dubte. Ens agraden els reptes i aquest club aspira a jugar un dia a Europa, però una cosa és el que et diu el cor i l’altra el cervell”.

En cas d’endinsar-se en un campionat continental, amb dos partits setmanals, és evident que el club necessitaria un pressupost més elevat i una plantilla més llarga. “Encara és aviat per parlar-ne. Hi ha moltes variables a tenir en compte i no són temes menors. Jugar a Europa requereix estar preparat. A dia d’avui s’hauria de créixer pressupostàriament i buscar els recursos necessaris, a més de veure el retorn que tindria per a nosaltres. Serà un debat interessant”, afegia Aixàs.

L’any passat es van oficialitzar els clubs d’Eurolliga i Eurocup el 28 de juny, per la qual cosa a finals de juny hi podria haver alguna confirmació sobre si el MoraBanc jugarà l’any vinent a Europa també, fet que suposaria un nou pas de gegant per a la trajectòria ascendent que ha seguit els últims temps. Aquesta vegada, però, podria retardar-se més l’oficialització dels participants en competicions europees, tenint en compte el canvi de model que hi ha d’haver de cara al curs següent per l’entrada de les finestres FIBA per a seleccions. Encara s’ha de decidir la quantitat d’equips que en formaran part el pròxim 2017-2018 de l’ACB, tenint en compte també l’assumpte amb el cànon d’entrada a la lliga Endesa. L’amenaça dels quatre clubs amb plaça assegurada a Eurolliga, l’FC Barcelona, Baskonia, Reial Madrid i Unicaja, en la reunió de treball de dimarts, pot fer trontollar els plans futurs de moltes entitats de la competició espanyola. En aquest sentit, l’Assemblea General Extraordinària que se celebrarà el proper 23 de maig serà clau per al desenvolupament de l’ACB, i també afectarà indirectament les aspiracions continentals de la resta de clubs, entre els quals hi ha el MoraBanc.

EL MADRID GUANYA LA FASE REGULAR I SERÀ EL RIVAL DEL MORABANC

El Reial Madrid es va imposar ahir a casa contra el Joventut per 95 a 70 i es va assegurar la primera posició de la classificació de la lliga Endesa a falta d’una jornada de la fase regular. Per aquest motiu serà el rival del MoraBanc Andorra als quarts de final de la lluita pel títol que es disputaran a final de mes. Felipe Reyes es va convertir en el líder històric en valoració de la lliga.

Per la seva banda, el Barça va caure al Palau Blaugrana davant l’Iberostar Tenerife per 65 a 73. Amb aquesta derrota, que és la 10a del curs, els de Bartzokas baixen de la 3a a la 6a posició i perden momentàniament el factor pista pels quarts.

ACTE SOLIDARI

A LA MARATÓ DE DONANTS

El MoraBanc col·laborarà avui en un nou acte solidari, en aquest cas amb Creu Roja, amb qui treballaran per primera vegada. Entre tots els donants en la marató de donació de sang sortejaran 20 entrades per al partit contra el Madrid. A més, a les 12.30 h Burjanadze, Nacho Martín, Colom i Peñarroya signaran autògrafs a la sala Àgora del comú de la capital, on es recolliran les donacions. També hi seran Solana i Aixàs.

tracking