automobilisme

Retorn triomfal

Cyril Despres arriba a Andorra molt content amb el trofeu de tercer classificat del Dakar del 2017 en el tercer any en cotxes

Retorn triomfalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cyril Despres va arribar a casa dimarts des de l’Argentina. Només un dia després va viatjar als Camps Elisis de París, on hi va passar la tarda signant autògrafs amb l’equip i ahir mateix ja tornava a ser a Andorra per oferir una roda de premsa, juntament amb el fisioterapeuta de Peugeot, Roger Font. El pilot resident, amb llicència andorrana, lluïa amb un somriure d’orella a orella el trofeu de tercer classificat en cotxes del Dakar. “És petit, però la satisfacció és molt gran”, deia comparant-los amb els dels seus companys d’equip, Stépahane Peterhansel i Sébastien Loeb, que en haver estat primer i segon, respectivament, han obtingut trofeus més grans quant a la mida.

Però això era una petita anècdota més de les moltes que va aprofitar ahir per explicar sobre la 39a edició del ral·li més dur del món. Aquest any era el seu tercer en la categoria de cotxes (16a participació en total) i Despres es mostrava molt satisfet pel podi, a més d’haver guanyat la seva primera etapa en aquesta categoria. “Quan vaig arribar a Buenos Aires i vaig veure que només tenia dos cotxes al davant meu i eren dos Peugeot, en el meu tercer Dakar, tenia clar que no em podia queixar”, va explicar el pilot, que curiosament, tot i el gran esforç que suposa el Dakar, indicava que no estava exhaust. “Veient el que havien de fer els pilots de motos, que es llevaven més aviat i com acabaven, no em noto gens cansat”, assegurava.

Despres va fer incisió en la seva ràpida progressió en les quatre rodes: “Pensava que necessitaria vuit o nou anys per pujar a un podi i en tres anys ho he fet.” Tot i això, acceptava que encara té una mica de camí per recórrer com, per exemple, “a velocitats altes”, on ha vist “molta diferència amb els primers”. Per atrapar la resta dels favorits en aquest apartat Despres va explicar que farà un campionat d’asfalt a França en circuit. “És el que em cal per progressar a velocitats altes”, indicava. El que va deixar clar és que “per a mi això no és suficient, vull més. Res és impossible fins que es demostra que ho és”.

El pilot també va parlar de com es va viure des de dins les suspensions de les especials per les condicions meteorològiques adverses, les quals han marcat aquest Dakar. “A Bolívia feia dos mesos que no els queia aigua i hi havia sequera. Vam arribar, va ploure i va estar bé per al país. Són coses que poden passar i que no es poden preveure”, explicava.

Amb un trofeu més del Dakar a la prestatgeria, Despres tindrà ara temps per descansar amb els seus. Ho farà, això sí, havent fet un podi amb gust de triomf.

ROGER FONT

Un imprescindible per a Peugeot

Juntament amb Cyril Despres, ahir va comparèixer Roger Font, un dels dos fisioterapeutes de l’equip Peugeot. “Al Dakar no s’aconsegueix l’èxit sense un gran equip al darrere i per entrar al podi s’ha de fer entre tots”, explicava Despres, destacant la gran tasca de Font, a qui veia gairebé com un imprescindible. Després d’haver fet tants quilòmetres assistint de totes les maneres possibles els pilots, mecànics i els 90 membres de Peugeot en general, l’andorrà, que afrontava el seu tercer Dakar, tenia un munt d’anècdotes per explicar. Des de quin dels quatre pilots li donaven més feina fins a com volia cadascú el refresc. “Havia de preparar cada dia 22 ampolles d’un litre i mig i cadascú la volia d’una manera diferent. Però els pilots es porten molt bé i per sort no hi ha hagut gaires històries, a banda del Carlos [Sainz]”, explicava Font. Després de 9.000 quilòmetres al costat dels pilots més ràpids del desert, Font també es mereixia el seu reconeixement.

tracking